Volledig scherm
De Stadspomp op de Markt is het pronkstuk van Delden. © Carlo ter Ellen

Pronkstuk uit Delden na 30 jaar toe aan flinke opknapbeurt

DELDEN - De verf is dof en bladdert op verschillende plekken af. En ook het pompmechanisme moet nodig nagekeken worden. De Stadspomp op de Markt in Delden is na dertig jaar weer toe aan een flinke opknapbeurt.

De graaf van Twickel, het Historisch Centrum Hof van Twente, Vereniging Heemkunde Ambt en Stad Delden en de Stichting Delden terug Naar Toen, hebben de gemeente, eigenaar van de pomp, daarom verzocht het rijksmonument te restaureren.

Brief aan college

'In november 2019 is stilletjes het 125-jarig bestaan van deze pomp voorbijgegaan; een moment dat we liever in volle glorie en bewustzijn hadden gevierd', zo schrijven de partijen in een brief aan het college. 'Nog is het niet te laat. Komend jaar vieren wij rond 5 mei 75 jaar bevrijding. Voor Twente ligt dit begin april. Er zijn zelfs foto's uit 1946 van een feestelijke bijeenkomst met onze bevrijders en veel Deldenaren op de Markt en rondom de pomp van Delden. Het zou mooi zijn wanneer een opknapbeurt voor dit monument net vóór de bevrijdingsfeesten van april en mei 2020 kan plaatsvinden.'

Pronkstuk van Delden

Precies een jaar geleden werd de Stadspomp op de Markt met een overweldigende meerderheid uit 49 objecten verkozen tot 'Pronkstuk van Delden'. Het Twents Streekarchief en de Vereniging Heemkunde Ambt Delden, de organisatoren van de verkiezing, uitten, net als de aanwezige Roderik graaf Zu Castell Rüdenhausen, op de finaleavond in november 2018 al hun zorgen over de huidige staat van het rijksmonument. De graaf beloofde toen tevens dat hij zich zou inzetten voor een renovatie van het monument.

Dank aan baron

De pomp, tegenover het monumentale posthuis de Kroon en in de schaduw van de toren van de Oude Blasiuskerk, werd in 1894 is op de Markt in Delden geplaatst als dank aan de baron Van Heeckeren. De tekst op de plaquette luidt: 'Dankbare hulde van het bestuur en de burgers van Stad Delden aan Dr. R.F. baron van Heeckeren van Wassenaer voor de door hem in de gemeente aangelegde waterleiding nov. 1894.'

Hengelo e.o.