Volledig scherm
© Wouter Borre

PvdA Hof van Twente hekelt deal spreiding vluchtelingen

BENTELO/HENGEVELDE - De PvdA is 'verbijsterd' over de afspraak tussen de gemeente en Bouwvereniging Ambt Delden dat er vorig jaar geen vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Bentelo en Hengevelde zouden worden gehuisvest. Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens van deze grootste oppositiepartij in Hof van Twente was deze afspraak voor de gemeenteraad 'onbekend'.

Rijkens wil 'nu echt het naadje van de kous weten' over de afspraak tussen de gemeente en de Bouwvereniging Ambt Delden, een woningcorporatie met 236 huurwoningen in Bentelo, Hengevelde, Deldenerbroek en Zeldam. "We nemen geen genoegen meer met ontwijkende antwoorden", zegt de PvdA-voorman.

'Geen belangstelling'
Van de afspraak wordt melding gemaakt in het jaarverslag over 2015 van de Bouwvereniging Ambt Delden. De reden van die overeenkomst was dat vluchtelingen met een verblijfsstatus geen belangstelling hebben voor 'kleinere dorpen en kernen', meldt de corporatie.

De woordvoerster van de gemeente liet, zoals gemeld, desgevraagd aan deze krant weten dat de afspraak niet meer geldt, omdat burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vinden dat statushouders overal in de gemeente moeten kunnen wonen. Ze willen zoveel mogelijk spreiding. Binnenkort vestigt zich een vluchtelingengezin in Hengevelde.

Geen keuze
Maar voor de PvdA is hiermee de kous niet af. Rijkens noemt de argumenten voor die afspraak 'drogredenen'. Volgens hem hebben asielzoekers geen keuze als hen een woonplaats wordt aangewezen.

Het lijkt er op, zegt de fractievoorzitter, dat 'onder de noemer van mededogen met asielzoekers een poging is gedaan om te voorkomen dat er in de voormalige gemeente Ambt Delden asielzoekers worden opgevangen'. Rijkens: "Ik had al eerder gehoord dat men vanuit het CDA Bentelo en Hengevelde eigenlijk niet geschikt vond (voor opvang van vluchtelingen,red). Ik vraag me dan wel af waarom we ooit wel asielzoekers in de Schoolbuurt bij Markelo hebben opgevangen en waarom Diepenheim, met 200 inwoners meer, ineens wel geschikt zou zijn. Als deze afspraken echt zijn gemaakt is dat een ernstige zaak. Dit riekt naar discriminatie, maar dan op een 'nette' manier verpakt."

Indruk
De PvdA'er stelt dat het CDA in Ambt Delden, de Bouwvereniging Ambt Delden en de CDA gemeenteraadsfractie 'drie handen op een buik' zijn. Het CDA loopt volgens Rijkens het risico dat de indruk ontstaat dat deze partij in sommige delen van de gemeente geen asielzoekers wil opvangen.

Zijn collega Yvonne Nijhof van het CDA zegt niks te weten van de afspraak van vorig jaar over huisvesting van asielzoekers. Ze herhaalt dat haar partij voor spreiding over de hele gemeente is.

Hengelo e.o.