Volledig scherm
© Annina Romita

PvdA Hof van Twente vreest dat rechter weer ingrijpt bij uitbreiding veevoederfabriek

MARKELO - De PvdA vermoedt dat de gemeente bij een eventuele procedure tegen de uitbreiding van veevoederfabrikant ABZ Diervoeding in Markelo door de rechter opnieuw op de vingers wordt getikt.

Dit, omdat een fout van de gemeente in de eerdere vergunning ‘ambtshalve’ is gerepareerd en niet via een nieuwe vergunning.

Mogelijkheden
Bij een ambtelijke wijziging kunnen omwonenden niets tegen dat besluit doen, stelt de PvdA. Als er een nieuwe (omgevings)vergunning moet komen, hebben Markeloërs volgens de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, wel ‘alle mogelijkheden om bezwaar te maken’. De rechter zou de handelwijze van de gemeente als onzorgvuldig kunnen betitelen en de vergunningverlening opnieuw kunnen afwijzen, zoals eerder gebeurde.

Te laag
Door een fout van de gemeente, was in de eerdere vergunning een te lage geluidsnorm opgenomen. Tegen de ambtshalve wijziging kan tot 9 december beroep worden ingesteld bij de bestuursrechter.

Deze zaak staat trouwens los van de geluidswerende maatregelen bij ABZ om overlast van lawaai van de fabriek voor omwonenden terug te dringen. Binnenkort worden buiten de fabriek metingen gedaan waaruit definitief moet blijken dat ABZ nu aan de geluidsnormen voldoet.

Hengelo e.o.