Volledig scherm
© Wouter Borre

PvdA Hof van Twente zet vraagtekens bij huisvesting asielzoekers

HENGEVELDE/BENTELO - De PvdA wil het naadje van de kous weten over de afspraak tussen de gemeente en de Bouwvereniging Ambt Delden dat er vorig jaar geen vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Bentelo en Hengevelde zouden worden gehuisvest.

De reden van die afspraak was dat deze groep vluchtelingen, zogeheten statushouders, geen belangstelling heeft voor 'kleinere' dorpen en kernen, meldde de Bouwvereniging Ambt Delden in haar jaarverslag over 2015.

Opheldering
Fractievoorzitter Fred Rijkens van de grootste oppositiepartij in de raad wil van burgemeester en wethouders opheldering: wanneer is die afspraak gemaakt en wiens bestuurlijke verantwoordelijkheid was dat toen? Hij vraagt zich ook af of B en W er van wisten, wanneer ze op de hoogte zijn gesteld en of het college er een formeel besluit over heeft genomen.

Rijkens wil ook weten wat de overwegingen zijn geweest om geen vluchtelingen te huisvesten in de voormalige gemeente Ambt Delden en of die overwegingen ook niet gelden voor andere delen in Hof van Twente, zoals Diepenheim.

'Riekt naar discriminatie'
Rijkens liet eerder weten dat de afspraak tussen gemeente en de woningcorporatie riekt naar discriminatie. Of het college daar ook zo over denkt, vraagt hij. Een andere vraag is of asielzoekers zelf in de gelegenheid zijn gesteld om eventueel te kiezen voor wonen in Bentelo of Hengevelde. Rijkens: "Indien dat laatste niet het geval is geweest, is het dan zo dat het college van mening was dat anderen dat beter kunnen beslissen dan betrokkenen?"

De afspraak tussen gemeente en Bouwvereniging Ambt Delden bestaat inmiddels niet meer, omdat B en W en de gemeenteraad vinden dat statushouders overal in de gemeente moeten kunnen wonen. Ze willen zoveel mogelijk spreiding. Onlangs heeft een vluchtelingengezin huisvesting in Hengevelde gevonden. De gemeente moet dit jaar 84 statushouders huisvesten.

Hengelo e.o.