Volledig scherm
© Thinkstock

PvdA in Hof van Twente: 'Discussie windmolens ontspoort volledig'

GOOR - De discussie over windenergie ontspoort volledig. Het zou moeten gaan over het plaatsen van hoogstens 6 tot 7 windmolens in de gemeente, niet over mogelijk 18. Dat stelt PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens. "Op deze manier heeft niemand meer greep op de zaak en zijn inwoners in deze gemeente haast gedwongen om op de barricades te klimmen om te voorkomen dat ze straks achter de feiten aanlopen."

Ook vindt zijn fractie dat het voor de gemeente nog moeilijk te verkopen is om nog op andere plaatsen in de gemeente windmolens neer te zetten, nu de gemeenteraad tegen een windmolen op het industrieterrein Zenkeldamshoek heeft gestemd. "Voor ons ontbreekt dan elke logica om nog mee te werken aan windmolens op plekken die veel kwetsbaarder zijn als dat industrieterrein", stelt Rijkens.

'Maximaal 6'
Rijkens stelt dat zijn fractie op het standpunt stond dat in zorgvuldig overleg met inwoners van de Hof windmolens zouden kunnen worden gerealiseerd tot een maximaal aantal van 6. Die windmolens zouden voor ons het liefst in collectief beheer moeten worden gerealiseerd.

"In dat geval worden inwoners van de Hof eigenlijk eigenaren van die windmolens. Voor ons is de milieusituatie in de wereld zo ernstig dat een discussie in onze gemeente over dit onderwerp mogelijk moet zijn. Het leek ons niet bij voorbaat onmogelijk om 6 plekken te vinden waar die molens het minst verstorend zijn in het landschap. Als dat niet het geval zou zijn zouden we ook in overleg met onder andere de tegenstanders willen bekijken wat er dan zou moeten gebeuren."

Geloofwaardigheid
"Door het afwijzen van de windmolen op Zenkeldamshoek en de wilde taferelen die we nu vanuit verschillende ondernemers zien vindt mijn fractie de geloofwaardigheid nog ver te zoeken. We missen de regie op dit onderwerp en we vinden dat bedrijven te veel aan zet zijn en dat is nu juist precies waar grote zorgvuldigheid had moeten worden betracht", aldus Rijkens.

Volgens de PvdA-voorman is een zorgvuldige discussie over duurzaamheid en wat we daar als inwoners van de Hof aan kunnen doen inmiddels ver weg. "Wij hadden gehoopt dat de gemeente vooral met de lokale duurzaamheidsorganisatie Echt het voortouw had genomen. We hebben daar ook gesprekken over gehad maar die lijken nu op niets te zijn uitgelopen."

'Oneigenlijke argumenten'
Hij onderschrijft dat ook de tegenstanders soms met zeer oneigenlijke argumenten komen. "Maar dat kun je als gemeente vooraf weten. Daar hadden we rekening mee moeten houden toen we hier aan begonnen. De eerste molen had er gewoon moeten komen als een gedragen bewonersinitiatief en daar hadden we dan op verder moeten borduren. Natuurlijk zijn er wel plekken te vinden in onze gemeente waar enkele molens geplaatst hadden kunnen worden maar dat vergt veel meer zorgvuldigheid naar inwoners toe. Voor mijn fractie is overigens ook niet duidelijk waarom alle initiatieven zich richten op maar een beperkt gebied in de gemeente terwijl aan de hoek Hengevelde, Bentelo helemaal voorbij wordt gegaan."

Hengelo e.o.