Volledig scherm
Annemarie een Bert Kristen (midden) willen twee 200 meter hoge windmolens op hun grond aan de A1/A35. Ze worden geflankeerd door bestuursleden van de Stichting Borne Energie. © Lars Smook

Raad Hof van Twente steunt participatie windmolens langs A1/A35

GOOR/AMBT DELDEN - De gemeenteraad van Hof van Twente staat achter de wijze hoe Wind voor Buren omwonenden en maatschappelijke organisaties wil betrekken bij haar plannen voor twee 200 hoge windmolens langs de A1/A35 op grond van de familie Kristen in Ambt Delden. 

Maar, steun voor dit participatieproces staat los van de uiteindelijke keuze van de gemeenteraad of die windturbines er wel of niet komen. Dit is de strekking van een motie van het CDA die dinsdagavond door de gemeenteraad werd aangenomen. De motie kreeg geen steun van de VVD, coalitiepartner van het CDA,  en oppositiepartij GroenLinks.

Wind voor Buren wordt gevormd door Annemarie en Bert Kristen, de Stichting Borne Energie, de coöperatie Buren Energie en het - Enschedese - energiebedrijf Raedthuys Pure Energie. Deze organisatie heeft bij de gemeente nog geen vergunning voor de hoge windmolens aangevraagd. ,,We willen namelijk de noodzakelijke onderzoeken naar onder andere geluid, slagschaduw, landschap, ecologie en veiligheid in samenspraak met de omgeving doen en in samenspraak een concreet plan maken", meldt Wind voor Buren. Daarvoor wil Wind voor Buren twee (werk)groepen in het leven roepen: één met omwonenden en één met maatschappelijke organisaties. Een derde groep spreekt over de coöperatie, die eigenaar moet worden van één van de twee molens, en financiële deelname. Voor deze groepen worden onafhankelijke gespreksleiders gezocht.

De VVD vindt onder meer dat er van participatie geen sprake is, omdat de hoogte van de  windmolens en locatie al vaststaan. GroenLinks meent dat tegenstanders in het participatieproces onvoldoende aan bod komen.

Hengelo e.o.