Volledig scherm
kleine windturbine © stockfoto

Raad stemt tegen windturbine Zenkeldamshoek Goor

GOOR - Een zucht van verlichting wordt geslaakt door omwonenden van bedrijvenpark Zenkeldamshoek in Goor. De metershoge windturbine die Energie Coöperatie Hof van Twente (ECHT) en energiebedrijf Raedthuis Pure Energie hier willen bouwen, komt er niet.

Een meerderheid van de raad is tegen. Te weinig draagvlak onder omwonenden, vinden de fracties CDA en Gemeentebelangen. „De manier waarop initiatiefnemers Raedthuys en energiecoöperatie ECHT hebben gecommuniceerd met omwonenden is niet de goede geweest. Laat we daar van leren. Wij zijn overtuigd van de noodzaak van windenergie om de doelstelling energieneutraal in 2035 te halen. Maar daarvoor zijn betere locaties te vinden. Deze mensen wonen al in de rook van Bruins en Kwast. Daar zouden ze ook nog de ongemakken van een windmolen bij krijgen”, zegt Bennie Nijenhuis van Gemeentebelangen.

Cluster
Het CDA blijft erbij dat de partij liever een clustering van windmolens ziet, op een andere plek. Maar dat zien de andere partijen niet zitten. „Door nu al gebieden aan te wijzen creëer je onrust. Misschien vind je geen initiatiefnemer die in dat zoekgebied wil bouwen”, aldus André Elbert, VVD.

PvdA, D66 en VVD stemden wel voor. PvdA laat daarbij het algemeen belang vóór het belang van direct omwonenden wegen. „Wij begrijpen de gevoelens van omwonenden, maar het is vijf over twaalf. We moeten iets doen.”, aldus Nel Hilberink.

Afweging
Clemens Vinkenvleugel (D66) en André Elbert (VVD) stelden voor om ondanks de weerstand toch maar in te stemmen met het voorstel om een ontwerpverklaring van geen bedenking af te geven. „Dat ontwerp wordt ter inzage gelegd en aan de hand van de zienswijzen kunnen we een afweging maken”, aldus Elbert.

Hengelo e.o.