Volledig scherm
© stock.xchng

Reanimatiepoging project windturbine Zenkeldamshoek mislukt

GOOR - Een laatste ultieme poging om het project windturbine op Zenkeldamshoek weer in de benen te helpen is mislukt. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdagavond tegen een motie van PvdA en D66.

PvdA en D66 vroegen wethouder Wim Meulenkamp om nogmaals met omwonenden van Zenkeldamshoek in gesprek te gaan, om te onderzoeken of er niet alsnog draagvlak gecreëerd kan worden voor plaatsing van de molen. "We beluisteren bij CDA en Gemeentebelangen dat zij vooral moeite hebben met het proces om tot draagvlak voor de molen te komen. Door na te gaan of er een analyse is te maken van het daadwerkelijke draagvlak voor dit initiatief. En die te vergelijken met het draagvlak voor windturbines die buiten de Hof van Twente zijn geplaatst", aldus Fred Rijkens van PvdA. "Het eigenlijke proces was nog niet eens gestart, het ging erom om het in gang te zetten. Er waren nog plenty gelegenheden om tot draagvlak te komen. Ik zou het erg jammer vinden als de motie niet wordt gesteund", aldus Alice Olde Reuver of Briel van D66.

PvdA en D66 zijn bang dat door het afblazen van de molen op Zenkeldamshoek de weg wordt geblokkeerd voor andere initiatieven met betrekking tot windenergie. En dat op die manier de ambitie 'energieneutraal in 2035' niet gehaald wordt. Dat doel moet gehaald worden uit een combinatie van energiewinning uit wind, zon en biomassa. "Want als we op Zenkeldamshoek geen draagvlak kunnen krijgen, dan kunnen we dat zeker niet op meer kwetsbare gebieden in de gemeente. En daarmee kunnen we een streep zetten door duurzaamheidsplannen", zegt Rijkens.

Zo ver wil wethouder Wim Meulenkamp niet gaan. "Ik was niet blij met het 'nee' tegen de molen op Zenkeldamshoek. Maar ik vind niet dat we onze duurzaamheidsambities bij de eerste de beste tegenwind maar in de prullenbak moeten gooien. We moeten positief blijven. Ik wil na de vakantie met de hele gemeenteraad in gesprek om te praten over draagvlak en duurzaamheid. Proberen alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Want dat vond ik de kracht van college en raad: we waren unaniem over ons doel.

Volgens Yvonne Nijhof, fractievoorzitter van het CDA gaat gemeente Hof van Twente haar duurzaamheidsambitie gewoon halen. "Maar niet met deze molen op deze plek. Wij hebben grote moeite met de manier waarop geprobeerd is om draagvlak te creëren. Daarom hebben we tegen gestemd. Daar nu op terugkomen vinden wij niet democratisch en niet eerlijk tegenover omwonenden."

Ook Hannie Rohaan van Gemeentebelangen wil de wethouder niet nogmaals op pad sturen met de opdracht om draagvlak te onderzoeken. "We hebben een besluit genomen en we gaan na de vakantie in overleg met de wethouder. Dit kunnen we ook dan bepreken."

Ook de SP stemde tegen, verrassend voor een aantal fracties. Voorman Herman Kalter wil eerst kaders hebben met betrekking tot draagvlak. "Wat is draagvlak?".

Hengelo e.o.