Volledig scherm
Wethouder Harry Scholten

Rechter: groen licht voor woning wethouder Scholten in Hengevelde

DEN HAAG/HENGEVELDE - CDA-wethouder Harry Scholten kan een nieuwe woning gaan bouwen bij een boerderij aan de Scholtenweg in Hengevelde. Dit besliste de Raad van State woensdag.

De hoogste bestuursrechtbank vindt de omgevingsvergunning die b en w in december 2014 aan de wethouder hebben verleend in overeenstemming met het bestemmingsplan. De boerderij op het perceel van Scholten bestaat uit één bouwvolume en moet dan ook gezien worden als één woning, aldus de Raad van State. Daar mag volgens het bestemmingsplan een tweede woning bij. Dat de broer van de wethouder ook in de boerderij woont en een eigen huisnummer, oprit en brievenbus heeft is volgens de Raad van State niet relevant.

Bezwaren
De nieuwe woning van de wethouder kwam bij de hoogste bestuursrechter op tafel te liggen na bezwaren van varkenshouder M. Blokhorst. Die heeft vlakbij aan de Gorsveldweg een varkensbedrijf. Belemmeringen voor zijn bedrijf zijn er niet maar Blokhorst vindt dat iedereen zich aan het bestemmingsplan moet houden.

Volgens hem is er namelijk sprake van de bouw van een derde woning in plaats van een tweede woning aan de Scholtenweg. Blokhorst die vorige maand met een advocaat naar de Den Haag kwam probeerde de Raad van State ervan te overtuigen dat de huidige boerderij in de praktijk al bestaat uit twee woningen. De vergunning is volgens hem dan ook onrechtmatig verleend maar de Raad van State is het niet met hem eens.

Hengelo e.o.