Volledig scherm
© Eveline van Elk

Reddingsplan voor Agrarische sector Hof van Twente

GOOR - De noodlijdende agrarische sector in Hof van Twente krijgt de helpende hand toegestoken. Een meerderheid van de raad wil budget voor hulp beschikbaar stellen.

De noodlijdende boer in Hof van Twente moet geholpen worden. Dat vinden partijen CDA, VVD en PvdA. De drie raadsfracties willen dat er geld beschikbaar komt voor de uitvoering van een plan van aanpak voor de sector, waar wethouder Wim Meulenkamp mee bezig is.

Aanleiding voor dat plan van aanpak is een onlangs gehouden onderzoek onder zeugenhouders in Hof van Twente en de (sociale) gevolgen van de slechte marktomstandigheden op deze boeren en hun gezinnen.

Onthutsend
De uitkomsten van dat onderzoek zijn onthutsend. Van psychisch leed tot en met financiële problemen, er blijkt heel wat verborgen leed op het platteland te bestaan. En niet alleen onder zeugenhouders, ook melkvee- en pluimveehouders hebben het moeilijk.
„Wij weten dat wij als gemeente niets kunnen doen aan de slechte markt. Maar we kunnen wel op andere manieren helpen, zoals het stimuleren van het gebruik van duurzame energie en mestverwerking”, zegt Gerda Bruins, fractievoorzitter van coalitiepartij VVD. Raadslid Arjan Zandvoort van het CDA voegt toe: „Hierbij kan ook gedacht worden aan regelgeving op het gebied van zorghulpverlening en bedrijfsbegeleiding.” Geld krijgen de boeren niet. „Het is geenszins de bedoeling om aan de boeren financiële steun te verlenen, dat kan eenvoudigweg niet. We moeten handelen binnen de mogelijkheden die we hebben.

Marshallplan
Oppositiepartij PvdA wil het groter aanpakken en stelt voor om een breedgedragen ‘marshallplan’ voor Twente en Hof van Twente in het bijzonder op te stellen. Binnen dit reddingsplan moet de aandacht gericht zijn op de verduurzaming van de agrarische sector en het versterken van de economische positie van boeren op de lange termijn. „Dit plan zou op de nieuwe Agenda van Twente moeten komen”, stelt de PvdA. „Mogelijk moet er een innovatieinstituut komen in samenwerking met de universiteit om vernieuwingen aan te jagen en te ondersteunen.”

Hengelo e.o.