Regen dwingt Stiftfestival Delden uit te wijken van droomlocatie

VideoDELDEN - Kasteel Twickel in Delden had deze zondag het decor voor de opera Dido and Aaneas moeten zijn. Met een drijvend podium op de slotgracht als podium. Maar regen gooit roet in het eten.

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

„Dat bootje zou de zangers naar het podium brengen”, beschrijft Jan Auke Walburg, kijkend over het water bij kasteel Twickel. „Er zou al op worden gezongen”. Nu zit de geluidtechnicus erin om kabels in te halen. De opera gaat niet door.

Tegen vier uur zondagmiddag ziet de organisatie van het 15e Stift International Music Festival zich genoodzaakt een pijnlijke beslissing te nemen. De weersverwachting laat de uitvoering van een opera buiten niet toe. Flinke regen is voorspeld en het is te vochtig voor de kostbare instrumenten. Ook kleinere optredens in de tuin van het landgoed worden afgelast. Ze worden binnen in de Oranjerie gehouden.

Onderwereld

Het besluit is nog niet genomen of de zonnestralen verlichten het drijvende podium waarop drie violisten verslagen staan en eentje dan maar een paar zwierige danspassen maakt. De technicus die zo zorgvuldig alles heeft opgebouwd roeit naar ze toe alsof hij de rivier naar de onderwereld over steekt. De contrabassist Zoran Markovic kan het amper bevatten.

Magische omgeving

Aan de kant spreidt hij zijn armen: „Wij willen zo graag deze magische omgeving hier gebruiken en onze dromen verwerkelijken. Een beter podium kun je je niet voorstellen. Maar ja, muziek verbetert iemands stemming, maar niet het weer. Al onze instrumenten zijn van topkwaliteit. En het is een te groot risico om ze mee de regen in te nemen. Kijk eens wat een inspanning er al is verricht. Het is als een droom”.

„Voor dit moment rest er niets anders dan te blijven dromen”, zegt Jan Auke Walburg, bestuurder bij de stichting van het festival. Hij beschrijft: „Daar op het balkon zou worden gezongen. Het kasteel zou van binnenuit zijn verlicht. Het zou uitstralen. En dan zou die prachtige muziek van Dido en Aeneas van Purcell ten gehore worden gebracht. Het is een verschrikking dat we dat beeld niet echt zullen kunnen zien. Het blijft een droom. Misschien wordt het volgend jaar echt”.

De opera werd zondagavond uitgevoerd in de Oude Blasiuskerk in Delden, de reservelocatie.

Hengelo e.o.