Robin uit Goor vergeet diabetes dankzij zijn kunstalvleesklier: ‘Eindelijk vrijheid’

videoDiabetespatiënten hun ziekte laten vergeten, dat is de droom van Robin Koops (51) uit Goor. Na vijftien jaar ontwikkelen en testen kan hij zijn kunstalvleesklier bijna delen met andere diabetici. „Het was een lange weg.”

De klap was groot toen Koops in 1995 de diagnose diabetes type 1 kreeg. „Het beeld dat ik had van mijn toekomst, werd in een keer uitgewist.” Veel wist hij niet over suikerziekte, maar dat het zijn leven volledig zou beheersen, werd snel duidelijk. „Je moet bij alles wat je doet nadenken. Kan ik dit wel eten? Kan ik nu wel zo’n stuk lopen? Moet ik insuline bij spuiten? Het is een continue worsteling.” Hij zag geen andere optie dan zijn bedrijf in machinebouw te verkopen. „Ik kon het niet combineren met mijn ziekte. Het gaf te veel stress.”

  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

Hengelo e.o.