Volledig scherm
© Christian van der Meij

Roelstoelers genieten vier dagen van Delden en omgeving

DELDEN - De deelnemers hebben er een jaar op moeten wachten, maar vanmorgen is om 10.00 uur de Twentse Rolstoelvierdaagse weer begonnen. Net als de afgelopen edities vertrekken ruim 150 rolstoelers uit Nederland en België voor 15, 30, 50 of 70 kilometer.

Het parcoursteam heeft vier uitdagende routes uitgezet en het avondprogramma wordt traditioneel in sporthal De Reiger verzorgd door Stichting de Wibo’s.

De Stichting Twentse Sportbelangen kon weer vertrouwen op een draaiboek dat elk jaar nagenoeg hetzelfde is. „Maar dat betekent niet dat we rustig achterover leunen”, vertelt voorzitter Saskia Ros. „De routes worden nagelopen, de verkeersregelaars moeten verplicht opnieuw een certificaat halen en de slaapplaatsen moeten worden voorbereid. Het feit dat we werken met zo’n 150 vrijwilligers geeft wel aan hoe groot het evenement is. Er zijn altijd zaken waar je tegenaan loopt en die opgelost moeten worden.”

Gat in de begroting

Vorig jaar draaide de organisatie overuren, omdat er een ontruimingsplan moest worden opgesteld voor de slaaplocatie. Dit keer trokken twee grote sponsors zich terug en ontstond er een gat van 5.000 euro in de begroting. „Dat hebben we met steun van de gemeente kunnen oplossen, maar we zijn naarstig op zoek naar nieuwe sponsors. We kunnen niet zomaar iets schappen. Met het 30-jarig jubileum op komst hopen we dat er snel een oplossing komt.”

In 2013 werd de Rolstoelvierdaagse afgelast vanwege de hoge temperaturen. De organisatie liet daarom een speciale noodroute maken. Die lijkt ook dit jaar niet nodig. „De weersverwachtingen zijn goed. ”

Criterium

Voorafgaand aan de 29ste Twentse Rolstoelvierdaagse is op maandagavond het criterium verreden in het centrum van Delden. De handbikers in een aankoppelhandbike beten het spits af in een race over 10 kilometer. Aansluitend was het op de halve marathon de beurt aan de vastframehandbikers.

Na een enorme plensbui gaf burgemeester Ellen Nauta iets na 19.00 uur het startschot voor de elf sporters in een aankoppelhandbike. Deze maakten er in acht ronden een spannende strijd van. Uiteindelijk ging Ed Roeters als eerste over de finish in een tijd van 27 minuten en 31 seconden. De tweede plek was voor Sylvester Uyl en het brons ging naar de 12-jarige Floris Ros. Dominique Krens werd eerste bij de vrouwen in 27 minuten en 42 seconden.

De publieke belangstelling kwam door de regen iets later op gang, maar bij de start van de vastframehandbikers was het gezellig druk in de Langestraat. De ruim dertig deelnemers vlogen uit de startblokken. Vooral op het asfalt van de Stationsweg werden hoge snelheden gehaald. Ook hier was veel publiek aanwezig om het spektakel te aanschouwen.

De strijd om de eerste plaats werd nog spannender dan eerder op de avond. In een lange eindsprint was Johan Reekers zijn rivaal Roel Bruijn uiteindelijk net te snel af. Het verschil aan de meet bleek minder dan een halve seconde. Beide totaaltijden kwamen uit op 52 minuten en 25 seconden. Matthijs Plat werd derde op ruim 14 seconden. Met de race in Delden verzamelen de deelnemers punten voor de Rabobank Nationale Handbike Competitie.
De organisatie was na afloop tevreden. „De sfeer was prima en na de regenbui hadden we prachtig weer”, aldus voorzitter Saskia Ros van de Stichting Twentse Sportbelangen. „Ook het publiek heeft volop kunnen genieten van twee spannende wedstrijden.”

Hengelo e.o.