Volledig scherm
© Wouter Borre

Ronkende motoren in het 'Beentelse zand'

BENTELO - De regen deert niemand in Bentelo, waar de voorbije dagen de 17e editie van MXBentelo wordt gehouden. Een cross-spektakel, waar 180 rijders op zowel motoren als quads over een 1400 meter lang parcours vliegen.

"Het weer zit vandaag niet helemaal mee, maar we verwachten zoals ieder jaar toch weer 2000 mensen", vertelt organisator Rob Homan tussen de motoren net buiten Bentelo. "We hebben een grote groep vaste bezoekers, uit heel de regio. Vanavond komen ze hier zelfs met bussen. Ook de renners komen hier graag, vooral omdat het parcours mooi snel en lang is. Veel amateurrijders, maar ook semi-profs zoals Rick Satink uit Hengevelde."

Ombouwen
Dinsdag reed de jeugd over het parcours in Bentelo. Deze woensdag is het de beurt aan de volwassenen. Hoewel alles op het terrein pure motorsport ademt, lag het gebied er het afgelopen weekend nog heel anders bij. Toen stond Bentelo in het teken van het paardenconcours, op exact dezelfde locatie. "Zondagavond zijn we meteen met een groep van ongeveer vijftig man aan de slag gegaan om het terrein om te bouwen voor de motorcross", legt Rob Homan uit.

Tunnel
"Dat houdt in dat we het terrein weer helemaal glad maken en dan komen tal van vrachtwagens met daarin het zand voor de baan. We hebben verschillende heuvels in het parcours zitten, daar gaat het meeste zand aan op. Nieuw dit jaar is de tunnel die onder één van de bulten doorloopt. Je wandelt als toeschouwer even letterlijk onder de motorcrossers door, om in een binnenplaats uit te komen waar je de races van alle kanten kunt bekijken. Hard werken, maar het is weer gelukt. En een paar dagen na MXBentelo ligt alles er weer glad bij voor de boer van wie we deze grond nu voor het derde jaar mogen gebruiken"

Spektakel
De datum van MXBentelo is altijd midden in de bouwvak. Speciaal voor de liefhebbers, die massaal naar Bentelo komen. "Dat is wel wat dit evenement maakt, het publiek", zegt Rob. "Jong en oud, alles loopt door elkaar. Na de races hebben we een mooi afsluitend feest hier in de feesttent. Het is één van de grotere motorcross-evenementen in de regio. Als de Zwarte Cross net het weekend ná ons valt, pakken we daar altijd extra rijders van mee. Het mooiste onderdeel? De afvalraces. Twee rijders tegen elkaar, één rondje. De winnaar gaat door. Spektakel."

Uitslagen
Bij die 1 tegen 1 races won uiteindelijk Hengeveldenaar Rick Satink. Bij de quads ging Ingo ten Vregelaar met de winst aan de haal en de A-finale Open werd gewonnen door Rory Bouwman. De uitslagen van de races van dinsdag zijn hier te bekijken. De winnaars van woensdag zijn te vinden via deze pagina.

Volledig scherm
© Wouter Borre
Volledig scherm
© Wouter Borre
Volledig scherm
© Wouter Borre
Volledig scherm
© Wouter Borre
Volledig scherm
© Wouter Borre

Hengelo e.o.