Volledig scherm
© ANP

Schade in Hof van Twente door vuurwerk fors minder dan vorige jaarwisseling

GOOR - De schade veroorzaakt door vuurwerk is afgelopen jaarwisseling drastisch minder dan vorig jaar, zo blijkt uit een overzicht van de buitendienst van de gemeente Hof van Twente. Die registreert een voorlopig bedrag van 5.295 euro aan schade in de openbare ruimte.

Dat bedrag loopt mogelijk nog iets op, omdat schade aan straatkolken zich vaak later manifesteert, bijvoorbeeld bij hevige regenval. Op dit moment heeft de buitendienst van de gemeente voor 1.000 euro schade  aan straatkolken geconstateerd. 

Borden, bakken en bankjes

Daarnaast gaat het om vernielingen aan verkeersborden, straatnaamborden, afvalbakken, en zitbankjes. Ook werd een speeltoestel vernield: totale kosten daarvan bedragen 1.500 euro. 

Vorig jaar werd nog een schade van 15.150 euro geregistreerd, exclusief schade aan de straatkolken. 

Regels voor vreugdevuur 

Opvallend genoeg registreert de gemeente dit jaar geen schade aan asfalt, voorgaande jaren ook een flinke post. „Dit jaar hebben we voor het eerst actief campagne gevoerd wat betreft vreugdevuren op straat. Dat mag eigenlijk helemaal niet, maar hou het maar eens tegen. En als de mensen het dan toch doen, laat het ze dan me beleid doen, zodat schade aan het wegdek beperkt wordt”, aldus burgemeester Ellen Nauta. 

Inwoners werden bijvoorbeeld opgeroepen om vuurtonnen of -korven te gebruiken, deze stabiel en los van de ondergrond te plaatsen en het liefst op zand of tegels. 

Burger betaalt

Burgemeester Nauta: „Vuurwerkschade moet hersteld worden van ons belastinggeld. Ik ben blij te zien dat de schade dit jaar beperkt is gebleven, en hoop dat die trend zich volgend jaar voortzet. Maar feit blijft: elke euro schade is er een teveel.”

Hengelo e.o.