Volledig scherm
© Thinkstock

Schoollogopedistes uiten zorg over plan Hof van Twente

GOOR - Schoollogopedisten Anne-Marie Braunius, Miranda Rouhof en Jacqueline Scholten maken zich ernstig zorgen over het plan van wethouder Pieter van Zwanenburg over de invoering van een nieuw systeem voor schoollogopedie. Zij vrezen dat kinderen straks tussen wal en schip raken.

Van Zwanenburg wil toe naar een systeem met één schoollogopedist die kinderen uit groep 2 'screent' op taalachterstand. In het geval van achterstand wordt een kind doorverwezen naar een vrijgevestigde logopedist. Wanneer nodig worden ook kinderen uit hogere groepen onderzocht, maar dat is niet meer vanzelfsprekend.

Zorgverzekeraar
Door de invoering van dit systeem wordt 50.000 euro bezuinigd. "We gaan uit van de huidige kwaliteit van logopedie. Het verschil is dat een deel van de kosten die wij nu als gemeente betalen voor rekening van de zorgverzekeraar kunnen komen", zegt Van Zwanenburg.

Kwaliteit
"Het is een illusie te denken dat een logopedist 22 scholen van optimale zorg kan voorzien", aldus de logopedistes. "De kwaliteit van screening van groep 2 blijft behouden, maar voor kinderen uit hogere groepen neemt die zorgkwaliteit zeker af. Ook in groep 3/4 blijven kinderen bestaan die uitvallen in hun spraak- en taalontwikkeling. En deze zorg valt níet onder dekking van de verzekeraar."

Hengelo e.o.