Volledig scherm
Voorzitter André Vasters van de dorpsraad en Erna Bönhke (voorzitter ondernemervereniging) delen de eerste klap uit. © Reinier van Willigen

Sloop Coberco-fabriek in Markelo begonnen

MARKELO - Een forse klap met de hamer tegen de gevel door Markeloërs André Vasters en Erna Bönhke is het officiële startschot. De sloop van de voormalige Coberco kaasfabriek aan de Grotestraat is nu echt begonnen. De helmen op het hoofd en de mouwen opgestroopt. Het is het einde van een karakteristiek pand, maar het begin van iets nieuws: Plan Mooi Markelo.

In de tweede helft van 2017 moet het nieuwe dorpshart worden opgeleverd. Het liefst ook dóór bedrijven uit Markelo, zo laat ‘kwartiermaker’ Wim van Tiel van de in oprichting zijnde Stichting Plan Mooi Markelo weten.

Afscheid
Maar op deze vrijdag wordt eerst begonnen met de sloop van het pand, wat bij de tientallen toegestroomde Markeloërs toch een gevoel van weemoed opwekt. Al is er vooral trots: „De komende vijf weken staan in het teken van het verwijderen van asbest”, legt projectleider namens de gemeente Hof van Twente Martijn Harbers uit. „Daarna wordt het pand in verschillende fases gesloopt. Op 1 en 2 juli willen we een definitief afscheid van het pand organiseren. Voor buurtbewoners, oud-werknemers en de vele betrokken inwoners van Markelo. Onder begeleiding nog één keer een kijkje in de fabriek.”

Trots
Wethouder Harrie Scholten vat het project samen in drie woorden: lef, daadkracht en vertrouwen. „Eind 2014 besloten we als gemeente deze fabriek te kopen. Een kleine anderhalf jaar later begint de sloop. Ik heb me laten vertellen dat zoiets normaal een jaar of 5 duurt. Dit was alleen mogelijk door de energie en het vertrouwen wat in Markelo is ontstaan. En dat straalt over naar ons als bestuurders. Ik ben heel trots.”

Hengelo e.o.