Volledig scherm
Sluis Delden © Christian van der Meij

Sluis Delden plots dicht door personeelstekort

DELDEN - Schippers op het Twentekanaal slaan alarm omdat Rijkswaterstaat vanwege personeelstekort dit weekend de sluis bij Delden tijdelijk dichtgooit. En dat terwijl het door de lage waterstand juist extra druk is.

Minder personeel door de vakantieperiode en ziekte dwingen Rijkswaterstaat de sluis bij Delden een deel van het weekend te sluiten. Volgens schipper Albert Hoekstra, die met twee schepen zout vervoert van AkzoNobel in Hengelo naar Bayer in Leverkusen, is dit nooit eerder op deze manier gebeurd.

Vaker varen

Het probleem wordt bovendien verergerd door de lage waterstand. Schepen kunnen daardoor maar ongeveer de helft van de capaciteit laden, en moeten dus vaker varen. Dat betekent meer scheepsbewegingen, waardoor de sluis juist vaker open zou moeten.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat bevestigt dat de sluis dit weekend op gezette tijden dicht gaat. Afgelopen nacht ging de sluis dicht, tot zaterdagmorgen 8.00 uur. En vanmiddag van 17.00 uur tot zondagmorgen 8.00 uur wederom. Ook zondagmiddag om 17.00 uur gaat de sluis weer dicht, tot maandagmorgen.

Uitzonderlijke situatie

„Het is een uitzonderlijke situatie”, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. „En het is volstrekt duidelijk dat schippers hier niet blij mee zijn. Maar het kan even niet anders.”

Volgens Hoekstra zijn bezuinigingen bij Rijkswaterstaat mede de oorzaak van de sluitingen. „Er zijn gewoon te veel sluiswachters wegbezuinigd”, zegt hij. Hij vreest dat door het minder vaak schutten, er bij de sluizen ook nog eens files op het Twentekanaal ontstaan van schepen die moeten wachten.

Rijkswaterstaat zegt dat, zodra er in het weekend andere oplossingen worden gevonden, de schuttijden ook direct weer worden aangepast.

Hengelo e.o.