Volledig scherm
Gesprekken over cannabis tijdens de eerste bijeenkomst van de Social Club Hof van Twente. © Christian van der Meij

Social Club Goor: rookvrije gesprekken over medische wiet

GOOR - Wie had verwacht dat bij de eerste bijeenkomst van de social club de joints massaal worden opgestoken, komt bedrogen uit. Er wordt alleen koffie genuttigd, meer niet. En dat blijft elke eerste woensdag van de maand zo, tijdens de bijeenkomst van de nieuwe groep van cannabis-voorvechter Bart Hissink.

De Gorenaar is begonnen met deze 'social club', om informatie uit te wisselen over het medisch gebruik van cannabis. Tien mensen zijn deze avond naar de Reggehof gekomen, bijna allemaal gebruiken ze wietolie. Om pijnklachten te bestrijden die via reguliere medicatie maar niet willen verdwijnen.

Legalisatie

Hissink liep na een rallyongeluk hersenletsel op. Om 'de drukte in zijn hoofd' in toom te houden, rookt hij cannabis. De laatste jaren heeft hij zich ontpopt tot lokale voorvechter van een ander wietbeleid. Hij spreekt onder meer in tijdens raadsvergaderingen. Inmiddels staat de raad achter zijn plan voor het legaliseren van cannabis voor medicinaal gebruik. Nu de overheid nog.

"Met de social club wil ik mensen met elkaar in gesprek laten gaan. En misschien kunnen ze elkaar helpen. Zaken die hier worden aangekaart, kan ik bij raadsleden bekendmaken. Uiteindelijk wil je praten met beleidsmakers en artsen. Niet met rechters en de politie, zoals het nu nog vaak gaat als je thuis een paar planten hebt."

Quote

Aan cannabis is nog nooit iemand doodgegaan, maar toch is het eigenlijk verboden

Bezoeker Social Club Hof van Twente

Wietolie

Berryl Brouwer uit Hengelo is ook naar de Reggehof gekomen. Haar man kreeg wegens rugklachten jarenlang zware medicatie. Op een gegeven moment kwamen ze uit bij wietolie. Sindsdien zijn de klachten vrijwel verdwenen. "Zelf neem ik een druppeltje voor het slapen gaan", zegt ze. "Voor de nachtrust."

Berryl geeft aan dat ze er eerst niks van wilde weten. "Ik werkte eerder in de jeugdzorg in Almelo met moeilijk opvoedbare meiden die ook wiet rookten. Cannabis was iets slechts, voor luie jongeren met petjes achterstevoren op hun hoofd en 'laaghangende broeken'. Een vriend van onze zoon attendeerde ons op wietolie. Aanvankelijk denk je: 'Hou toch op'. Maar na het eens te hebben geprobeerd, verdwenen de klachten van mijn man snel. We hebben thuis vijf plantjes, de wettelijk toegestane hoeveelheid. Daar kun je zelf wietolie van maken."

Volledig scherm
© Christian van der Meij

Discussies

Bart, Berryl en de andere aanwezigen vinden dat het moet gaan om het recht tot zelfbeschikking. "Stel je voelt je beter na een glas wodka. Dan moet je dat toch zelf weten?", zegt Berryl. "Aan cannabis is nog nooit iemand doodgegaan, maar toch is het eigenlijk verboden."

Hissink: "Iedereen is hier welkom. Ook mensen die het niet met mij eens zijn, mogen aanschuiven. Dan ontstaan er discussies. Als er op den duur in elke kern van Hof van Twente een social club kan ontstaan, dan zou dat mooi zijn. En dan kunnen we jaarlijks een oogstdag vieren."

Hengelo e.o.