Volledig scherm
Onbewaakte spoorwegovergang in de IJsbaanweg in Goor. © Jantien Bussink

Spoorwegovergangen Hof van Twente veilig maken kost zo'n 2 miljoen euro

HOF VAN TWENTE - Een deel van de twaalf openbare onbewaakte spoorwegovergangen in Hof van Twente wordt opgeheven en niet beveiligd. Het beveiligen van de overige overwegen kost waarschijnlijk 2 miljoen euro.

Dat zegt woordvoerder Aldert Baas van spoorwegbeheerder ProRail. Hij schat de kosten van het beveiligen van de overige overgangen op 2 miljoen euro 'of mogelijk lager'. Baas wil niet kwijt welke overgangen worden opgeheven. "We zijn nog in gesprek met de gemeente", aldus de zegsman. Wethouder Harry Scholten van Hof van Twente kan ook nog niet meer zeggen. De verwachting is dat begin volgend jaar meer bekend is. Hof van Twente is de gemeente met de meeste onbewaakte openbare spoorwegovergangen in Nederland.

Vijf ton

De mededeling van wethouder Scholten in deze krant dat ProRail de gemeente heeft gevraagd de helft van de beveiligingskosten te betalen, is volgens Baas onjuist. Hij zegt dat Hof van Twente ongeveer 5 ton voor haar rekening moet nemen. "De provincie betaalt ook een kwart van de kosten en ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de andere helft. Dat is geheel volgens de richtlijn van cofinanciering die het ministerie eerder aangaf: 50 procent regio, 50 procent rijk", aldus de woordvoerder.

Wethouder Scholten baseerde zich op eerdere gesprekken tussen de gemeente en ProRail over de aanpak van de onbewaakte overgangen. "Gezegd is dat de overheid de helft zou moeten betalen. Ik heb dat zo uitgelegd, dat ProRail daarmee de gemeente bedoelde. Ik ga ervan uit dat ProRail het bij het juiste eind heeft. Daarmee zeg ik niet dat de gemeente dat kwart ook gaat betalen. Daar ga ik nu niet inhoudelijk op in", aldus Scholten.

  1. Diepenheim bereidt zich voor op Kunstmoment

    Diepenheim bereidt zich voor op Kunstmo­ment

    Diepenheim - Diepenheim maakt zich op voor Kunstmoment dat van 18 tot 28 oktober in het stedeke en in het buitengebied wordt gehouden. Maandagmiddag arriveerde aan de Oude Borculoseweg op een dieplader van het Almelose transportbedrijf Bolk het 3.80 meter hoge kunstwerk De Oermoeder van kunstenares Lotje de Lussanet die sinds een half jaar in Diepenheim woont. De Oermoeder kreeg met behulp van een kraan een plek naast de Noordhollandse schuur van erve De Helle van Mara ter Kuile en Jan-Willem van Beusekom in het buitengebied. Het kunstwerk van cortenstaal is voor Kunstmoment uit de beeldenroute rondom Slot Zeist gehaald waar het enkele jaren staat en zal na Kunstmoment weer naar Zeist terugkeren. De Oermoeder is bedoeld als eye-catcher voor ander werk van Lotje de Lussanet dat in de schuur aan de Oude Borculoseweg staat.

Hengelo e.o.