Volledig scherm
gemeenteraad Hof van Twente

Stadsraad wil meer 'Goor' in de gemeenteraad

GOOR Er moeten meer inwoners van Goor in de gemeenteraad van Hof van Twente. Dit vindt de stadsraad Goor.

Oproep

Voorzitter Ate Brunnekreef roept de politieke partijen op om bij het samenstellen van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen in maart 2018 rekening te houden met een 'reële afspiegeling' van de inwoneraantallen van de verschillend kernen. Ook roept Brunnekreef - jonge - Gorenaren op politiek actief te worden.

3 uit Goor

Van de 25 gemeenteraadsleden komen er 3 uit Goor, 9 uit Delden, 5 uit Markelo, 3 uit Diepenheim, 2 uit Bentelo, 2 uit Ambt Delden en 1 uit Hengevelde. Van de 3 wethouders woont Pieter van Zwanenburg in Goor. Burgemeester Ellen Nauta verhuisde geruime tijd geleden van Goor naar Markelo.

Minstens 8

Hof van Twente telde per 1 januari dit jaar 35.013 inwoners. Daarvan woont meer dan eenderde, 12.142, in Goor. Vertaalt naar een 'reële afspiegeling' zou dat betekenen dat Goor minstens 8 van de 25  raadsleden zou moeten leveren, terwijl 'koploper' Delden met 7.431 inwoners zwaar moet inleveren.

Onbehagen

Dat 'Goor' drie raadsleden heeft leidt er volgens Brunnekreef toe dat in Goor 'een groot gevoel van onbehagen leeft over de wijze waarop de gemeenteraadsleden zich verhouden tot politieke kwesties die louter de kern Goor aangaan'. 'Te weinig contact met de inwoners, te weinig betrokkenheid. De samenstelling van de huidige raad is niet bepaald een afspiegeling van het aantal inwoners van onze kerk', zegt Brunnekreef.

Verantwoordelijkheid

De voorzitter van de stadsraad Goor weet dat de samensteling van de kandidatenlijst de verantwoordelijkheid is van de politieke partijen en dat het niet makkelijk is kandidaten voor de raad te vinden dan wel te selecteren. Brunnekreef: 'Uiteraard staat een zorgvuldige keuze bij de afweging  voorop. Toch moet er ook naar een evenredige afweging over de kernen worden gekeken. Dat zal stimulerend werken voor de totale gemeenschap en de kernen. We hopen daarom ook dat jonge Gorenaren politiek actief worden en hun verantwoordelijkheid voor een goede invulling van het leefklimaat in de hele Hof nemen."  

Hengelo e.o.