Volledig scherm
Wibi Soerjadi en zijn hond Pepper voor hun huis. © Shody Careman

Sterren ontmoet je in Diepenheim gewoon in de Spar

DIEPENHEIM - Sterpianist Wibi Soerjadi (47), VVD-minister Henk Kamp (65) en Doe Maar-idool Hennie Vrienten (69), ze kozen hun domicilie in Diepenheim. In het Stedeke kunnen ze ongestoord boodschappen doen.

De cafetaria in Diepenheim heeft een mooie naam: Uit De Kunst. Die past bij het artistieke imago van het stadje. Even geleden stond een glimmend-zwarte Bentley voor de snackbar. Spiedende ogen ontwaarden een klein, iel en lichtgetint kereltje. 'Hé Wibi', werd er meteen geroepen. Pianist Wibisono Augustinus Soerjadi, die net een snelle hap nuttigde, kon wel lachen om de amicale begroeting.

Inmiddels bewoont het wonderkind van weleer villa Peckedam (anno 1898), aan de Goorseweg. "Het was hier gelijk: Dag Wibi, heel gemoedelijk. De mensen blijven je niet aanstaren en zeggen nog goeiendag", schetst de kersverse Tukker na een rondleiding door zijn oogstrelende domein.

Op huizenjacht viel hij prompt voor deze villa. Een echte Wibi-plek, noemt ie het sprookjesachtige complex met vakwerkgevels. Volgens hem was er een perfecte match met de eigenaar. "We vonden elkaar, zij wilden ook iets bijzonders."

Huisbaas

Voor de opgewekte pianist van landgoed Wulperhorst in Zeist naar Peckedam kon verkassen, moest er flink worden geklust en geschilderd. De villa deed meer denken aan het sombere griezelhuis uit Alfred Hitchcock's horrorklassieker Psycho. De vorige bewoner, die cursussen mediation gaf, verzorgde zijn residentie niet bepaald zoals met de huisbaas was afgesproken. 

Dat bleek toen de alleenstaande zestiger in december onverwacht overleed. "Er moest achterstallig onderhoud worden uitgevoerd'', erkent Hugo Vernhout (56) met gevoel voor understatement. Hij staat voor anderhalve dag per week als rentmeester/directeur op de loonlijst van Landgoed Nijenhuis en Westerflier bv. 

De bv heeft meer bijzondere 'kostgangers'. Sinds 2014 bewoont scheidend VVD-minister Henk Kamp de orangerie bij kasteel Het Nijenhuis. De geboren Hengeloër keert terug naar zijn Twents-Achterhoekse roots. De ex-FIOD-ambtenaar, ooit begonnen als raadslid en wethouder in Borculo, betrok het pand waar een hoveniersbedrijf met modeltuinen zat. Met Kamp is een erfpachtovereenkomst gesloten.

Dat Soerjadi en Kamp onder zijn dak wonen, figuurlijk gesproken, daar rookt de schoorsteen van deze zogenoemde Natuurschoonwet-bv niet van. "Een verdienmodel zit niet aan landgoederen als de onze. Er komt geen cent extra binnen als we meer wandelaars trekken." 

Supermarkt

Wibi is ook met alle egards ontvangen in de enige supermarkt in het dorp, de Spar. Filiaalmanager Albert-Jan Kleis (55) heette de ster hoogstpersoonlijk welkom. "Altijd goed dat Diepenheim weer op de kaart komt en geen spookstadje wordt, zoals jaren geleden werd voorspeld." 

De supermarktbaas gaf Wibi meteen zijn kaartje, met een welgemeend advies. "Ik heb gezegd: als je druk bent en je wilt online boodschappen bestellen, dan kan dat." Ook 'Deepm' gaat tenslotte digitaal. "Ik denk altijd aan handel." De geboren Brabander lacht.

De ondernemer ziet meer bekend volk langs zijn kassa schuiven, zoals cabaretier André Manuel (51), hier geboren en getogen, en bassist/componist Hennie Vrienten. Het eerdere idool van Doe Maar-fans verruilde pas een zomerhuisje in de buurtschap Markvelde voor een verbouwde boerderij.

De Spar-manager snapt de BN'ers. "Ze willen rustig boodschappen kunnen doen en niet lastig worden gevallen, zoals door mensen die selfies willen nemen." Oostelijke nuchterheid speelt een grote rol. "De mensen hier blijven met beide benen op de grond."

Soerjadi weet dat hij plaatselijke roem moet delen met achterbuurman Henk Kamp en Hennie Vrienten. "En er schijnt hier nog een of andere cabaretier te wonen..." Hij vindt de afstand tot de Randstad geen probleem. "Als ik naar concerten ga, stap ik toch in de auto." De Bentley of de oldtimer-Mercedes staan voor. "Hier kom ik tot rust."

Wibi Soerjadi concerteert zondag 27 augustus in het openluchttheater Eibergen. Hij speelt twee uur (met pauze) en vertelt over zijn leven en werk. Daarna kunnen bezoekers kennismaken. Vooraf en na afloop treedt cellistenduo Hooftman Kapitza op. Het duurt van 13.30 tot 16.30 uur. Kaarten kosten 25 euro aan de kassa. Meer informatie op openluchttheatereibergen.nl

Volledig scherm
© Shody Careman
Volledig scherm
Minister Henk Kamp (uiterst links) en pianist Wibi Soerjadi kozen voor een woning in Diepenheim. Ze worden er, op z'n Twents, meestal met rust gelaten. © VINCENT JANNINK

Hengelo e.o.