Volledig scherm

Stokkum wint zeepkistenrace Hofpower

STOKKUM - Zeepkist ‘BAMI’ van een groep leerlingen van OBS Stukkom is winnaar geworden van de HofPower zeepkistenrace. Zeepkist BAMI heeft gewonnen vanwege de constructie van de zeepkist, de creatieve ideeën die erin zijn verwerkt in combinatie met de goede tijd tijdens het afleggen van het raceparcours.

De winnende groep, die op schoolreis was in Nijverdal, werd woensdagochtend bij het ontbijt verrast door de jury van HofPower. Juryvoorzitter Eddy Gruppen reikte vanochtend de prijs uit aan de enthousiaste groep: een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn voor de hele klas. Tijdens dit bezoek krijgt de klas ook een kijkje achter de schermen, waarbij te zien is hoe het Avonturenpark duurzaamheid toepast in hun techniek.

Tien klassen, afkomstig van 7 scholen, hebben in de afgelopen twee weken meegedaan met de zeepkistenwedstrijd. De klassen werden verwelkomd in de oude gemeentewerf in Goor. Daar kregen ze les over duurzaamheid in het verkeer en gingen ze in groepen aan de slag om zeepkisten in elkaar te zetten. De les werd afgesloten met een testrit op het parcours. Het idee van de lessen is dat kinderen zich bewust worden dat duurzaamheid en techniek vaak samen gaan en dat je met vervoer ook goed duurzaam bezig kunt zijn. Het project is opgezet in samenwerking met studenten van het ROC in Rijssen, die de groepen leerlingen begeleidden.

Energiebesparing

De zeepkistenrace is onderdeel van het educatieprogramma HofPower. HofPower gaat over energiebesparing en techniek en is een initiatief van Zuiver Hof van Twente. Op 9 oktober 2015 is HofPower van start gegaan met een voorleesochtend over duurzaamheid voor de onderbouwgroepen. Verder hebben alle scholen een energiescan aangeboden gekregen en houden scholen met een logboek de meterstanden bij op hun school. In januari en februari heeft het warmte project plaatsgevonden voor de middenbouw met een truienontwerpwedstrijd. Het schooljaar van HofPower is afgesloten met het thema ‘duurzaamheid in het verkeer’ met de zeepkistenrace voor de bovenbouw. Ook de middelbare scholen de Waerdenborch en Twickel zijn bezig met projecten van HofPower.

Hengelo e.o.