Volledig scherm
De werkzaamheden op het dak van de woning in de Irenestraat © Fred Wouters

Straat in Delden kijkt raar op van 'mannen in witte pakken'

DELDEN – Mannen in witte pakken die bij de buren op het dak lopen. Voor Fred Wouters, bewoner van de Irenestraat in Delden, was het even schrikken afgelopen woensdag.

In een nabijgelegen woning in de straat brak medio mei een brand uit. Hoewel er zich geen persoonlijk ongelukken voor deden, was de schade aanzienlijk. Nu het woonhuis weer wordt opgeknapt, verschenen plots mannen in witte overalls op het dak om asbest te verwijderen.

Ramen en deuren
“Dan sta je wel even raar te kijken”, laat Wouters weten. “Niet dat ik me zorgen maak, maar je vraagt je toch af waarom je als buurtbewoner niks weet en of het gevaarlijk is. Onlangs werden hier in de buurt ook woningen gerenoveerd, toen liepen ze er ook. Als we de ramen en deuren gesloten moeten houden wil ik dat natuurlijk wel weten.”

Geen zorgen
Volgens Marc Blokhuis van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering uit Reutum, hoeft de Irenestraat in Delden zich geen zorgen te maken. Of er bij de werkzaamheden een gevaarlijke mate van asbestvezels kan vrijkomen, is Blokhuis duidelijk: “Nee, gelukkig niet. De werkzaamheden zijn er op gericht om schoon te maken en juist te voorkomen dat er asbest vrijkomt."

Geen melding
"De pakken die onze saneerders dragen zijn standaard wegwerp overalls, die moeten al onze werknemers dragen. In ons geval zijn ze dan toevallig wit, maar het is kleding om de werknemers te beschermen. Dat de pakken gefronsde wenkbrauwen opleveren snap ik wel, in de regio Delden en Goor is daar in het verleden veel om te doen geweest. Asbestsaneringen die wij uitvoeren worden onder andere gemeld bij de gemeente. De opdrachtgever bepaalt dan in overleg of er melding van wordt gemaakt bij de buurt, maar wij hoeven als bedrijf niet standaard een melding te maken aan de buurt. We werken momenteel met tien ploegen dagelijks aan dit soort klussen, dus het komt vaak voor.”

Hulsbeek
Buurtbewoner Fred Wouters neemt op de zonnige woensdag in ieder geval het zekere voor het onzekere: “We gaan toch maar niet in de tuin zitten met dit warme weer. Maar de verkoeling zoeken we wel op, op het Hulsbeek.”

Hengelo e.o.