Volledig scherm
© Jelle de Ruiter/DG

Strooiwagens niet eerder de weg in Hof van Twente op bij gladheid

GOOR - De zoutstrooiers van de gemeente Hof van Twente gaan niet preventief de weg op als gladheid door vorst wordt verwacht. Uit een onderzoek van het college blijkt dat dit duurder is dan de huidige werkwijze. Nu wordt pas uitgerukt als het al glad is.

Bij preventief strooien moeten de strooiers vaker uitrukken. Dat gaat de gemeente jaarlijks ongeveer 75.500 euro extra kosten. Dat zijn kosten voor de ombouw van het materieel, de extra manuren die gemaakt moeten worden en het extra zout dat moet worden aangeschaft.

Goede ervaringen
Het onderzoek naar preventief strooien is gedaan op verzoek van de gemeenteraad. Andere gemeenten rond Hof van Twente hebben goede ervaringen met preventief strooien. Het zou er veiliger van worden op de weg.

In de spitsen
‘De afgelopen jaren hebben we met de huidige werkwijze (strooien wanneer het glad is, dus niet wanneer gladheid wordt verwacht) nagenoeg geen problemen gehad’, schrijft wethouder Harry Scholten aan de gemeenteraad. ‘In het gladheidsbestrijdingsplan, waarin onder meer alle strooiroutes staan beschreven, hebben we opgenomen dat we in ieder geval voor de ochtend- en de avondspits de gladheid hebben bestreden”, aldus Scholten.

Hengelo e.o.