Superfans uit Goor al tijdens finale Songfestival op hotelkamerjacht

videoGOOR - Al jarenlang reizen de zussen Cindy en Ingrid Scholte in 't Hoff met hun partners Douwe en Jenny door Europa voor het Songfestival. Stockholm, Lissabon, en nu Tel Aviv. Maar toen daar de finales begonnen zaten ze gewoon weer in Goor voor de televisie. „Om hotelkamers te boeken voor het jaar erna.”

De hele week genoten ze van de Songfestivalsfeer in Tel Aviv. “Geweldig", zegt Cindy. “We keken de halve finale met 100.000 man op het strand, en dansten er met Wit-Russen, Spanjaarden en weet ik waar ze allemaal vandaan kwamen.” Maar toen Duncan Lawrence zijn Songfestival-trofee in ontvangst mocht nemen, werd dat gevierd in de woonkamer in Goor.

Bij de zussen Scholte in 't Hoff en hun partners is sprake van een bijzondere traditie, erkent ze. „De sfeer en het feest rond het Songfestival zijn geweldig. Maar de kaarten voor de finale zijn gigantisch duur, en eigenlijk vinden we de muziek niet eens echt leuk. Daarom maken we er een sport van om zo snel mogelijk hotelkamers voor volgend jaar te boeken, zodat we in ieder geval het feest kunnen meemaken. En dat gaat thuis het makkelijkst.”

Laptop op schoot

Volledig scherm
Jenny, Douwe, Ingrid en Cindy speculeren op hotelkamers onder de finale © Annina Romita

Zo gezegd, zo gedaan: de finale van het Songfestival wordt gekeken met de laptop op schoot. „We weten welke artiesten een grote kans maken", zegt Ingrid. „En als ze ook in de finale goed zingen, dan boeken we direct in hun land. Morgen zijn de kamers vijf keer zo duur als duidelijk is waar het feest volgend jaar is.” Een ding wordt niet over het hoofd gezien: er worden alleen kamers geboekt die gratis kunnen worden geannuleerd. 

Als de punten worden uitgedeeld zijn er in heel Europa al kamers geboekt: Amsterdam, Rotterdam, Barcelona, Skopje, Stockholm. De hoop gaat ondertussen uit naar een Spaanse winst. “We hopen altijd dat het in een lekker warm land is, en Barcelona staat toch nog op ons lijstje voor een stedentrip.”

Blij, maar ook niet

Maar het mag niet zo zijn: als ver na middernacht het publieksoordeel binnenkomt blijkt dat Nederland voor het eerst in 44 jaar het Songfestival gewonnen heeft. Iedereen in de woonkamer springt op en juicht voor de eerste winst sinds Teach Inn.„Geweldig, we gunnen het Duncan zo", jubelt Cindy.

Maar al snel volgt er ook een beetje teleurstelling. Want een Nederlandse winst betekent geen buitenlandse stedentrip. „Nu moeten we naar Amsterdam of Rotterdam. Eigenlijk niks aan. Toch gaan we wel, hoor. Dat wil je niet missen.” Maar eerst een belangrijke klus: het annuleren van alle hotelkamers die voor niets zijn geboekt...

Quote

Nu moeten we naar Amsterdam of Rotterdam. Eigenlijk niks aan

Hengelo e.o.