Volledig scherm
© Thinkstock

'Tarieven huisvuil in gemeente Hof van Twente niet lager'

GOOR - Wethouder Harry Scholten is niet van plan om de tarieven voor het aanbieden van de grijze container per 1 januari dusdanig te verlagen dat huishoudens in 2017 bij het aanbieden van twaalf grijze containers per jaar even veel kwijt zijn aan afvalstoffenheffing als in 2016. Dat schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. Hij heeft het 'omslagpunt' berekend op tien keer de grijze container aan de weg per jaar en wil daar aan vasthouden.

Per 1 januari gaat de gemeente over op een ander tariefsysteem voor het ophalen van huisvuil, namelijk diftar. Vanaf dan betalen huishoudens een basistarief en moet betaald worden per keer dat de grijze container wordt geleegd.

Hoop op scheiden
Zoals de tarieven nu worden voorgesteld, is een huishouden in 2017 ongeveer evenveel kwijt aan afvalstoffenheffing als in 2016 bij het tien keer per jaar aanbieden van de bak. Wie vaker de container aan de weg zet betaalt dus meer. Het systeem werkt ook de andere kant op. Wie minder dan tien keer de bak aan de weg zet, is goedkoper uit. Op die manier hoopt het college dat inwoners hun afval nog beter scheiden. Want goed te recyclen materialen, zoals plastic verpakkingsmateriaal, blik en drankenkartons, worden wél gratis opgehaald.
Illusie
De gemeenteraad had met een motie de wethouder gevraagd om het omslagpunt bij twaalf keer ledigen van de grijze container te leggen. Scholten wil daar echter niets van weten. "Het is een illusie om te denken dat er een standaardsituatie is waarbij huishoudens hetzelfde betalen als in 2016. De verwachting is dat onze inwoners net als de burgers van andere 'diftargemeenten' door de prijsprikkel veel selectiever worden in het aanbieden van containers aan de weg. In diftargemeenten blijken mensen er juist een sport van te maken om de container zo weinig mogelijk aan de weg te zetten", aldus Scholten, die zelf aan den lijve ondervond wat het effect is van goed afval scheiden. Hij nam deel aan de 100-100-100 actie van Twente Milieu, een actie waarbij 100 dagen lang gestreefd werd naar zo min mogelijk restafval. "Het is verbazingwekkend hoe weinig restafval je kunt overhouden. De actie is afgelopen maar ik ga er zeker mee door." Tarieven
Volgens de wethouder ontstaat bovendien een belangrijk financieel risico wanneer de kosten voor het ophalen van de grijze containers verdeeld moeten worden over gemiddeld twaalf aanbiedingen. Het gevolg is namelijk dat in 2018 de tarieven moeten stijgen om het afvalophaalsysteem kostendekkend te laten zijn. Dit najaar worden de tarieven voor het ophalen van huishoudelijk afval officieel vastgesteld door de gemeenteraad.

Hengelo e.o.