Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Tegenstanders giga-turbine Goor niet naar de slachtbank

GOOR - De tegenstanders van de 201 meter hoge windturbine op het bedrijventerrein Zenkeldamshoek laten zich niet naar de slachtbank leiden. Een spandoek met daarop een verbodsbord en de tekst ‘GeenWindmolenZenkeldamshoek.nl’ wordt binnenkort vlak bij de beoogde locatie geplaatst en de website is ‘in de lucht’.

„Als we geen hoop zouden hebben dat onze argumenten worden gehoord, zaten we hier niet”, zeggen Barry Hommers, Wim Klumpers en Niels Katier. Donderdagavond zijn ze van de partij tijdens de informatiemarkt in De Reggehof van de initiatiefnemers van de hoge molen: energiebedrijf Raedthuys Pure Energie en de Energie Coöperatie Hof van Twente (ECHT). De markt is van 19.30 tot 21.30 uur.
De tegenstanders grijpen de bijeenkomst niet aan om luidruchtig stampij te maken. „Tamtam is niet onze stijl, we willen netwerken en lobbyen om ook anderen ervan te overtuigen dat de windmolen niet daar hoort”, zeggen ze. Tegenstanders vrezen vooral geluidsoverlast en gezondheidsklachten door slagschaduw van de 61 meter lange wieken.

Onafhankelijk

Hommers, Klumpers en Katier laten doorschemeren dat ze alle juridische middelen en procedures aangrijpen om de molen ‘onderuit te halen’. Ze vinden ook dat de gemeente onafhankelijk onderzoek moet (laten) doen naar de geluidshinder en de gevolgen van de slagschaduw. Uit onderzoek in opdracht van de initiatiefnemers blijkt dat de molen niet meer lawaai zal maken dan wettelijk mag. Van hinder van slagschaduw zal nagenoeg geen sprake zijn, bewoners van veertien huizen is een ‘stopknop’ aangeboden waarmee ze de molen kunnen stilzetten als ze last hebben van slagschaduw. Hommers, Katier en Klumpers moeten het allemaal nog zien. Wie betaalt, bepaalt (de uitkomsten van onderzoeken). Daarom is onafhankelijk onderzoek nodig, vinden ze.

Hengelo e.o.