Volledig scherm
In sporthal De Mossendam in Goor werd gisteren door vrijwilligers, onder wie voorzitter Arnold Vrugteman (rechts) van de Goorse Pluimvee en Konijnen Vereniging, hard gewerkt aan de opbouw van de kleindierententoonstelling die tot en met zondag duurt. © Emiel Muijderman

Tentoonstelling Goorse pluimvee- en konijnenvereniging gaat ondanks ophokplicht toch door

GOOR - De voorzitter en de leden van de Goorse Pluimvee en Konijnen Vereniging zaten even in de rats toen het woord ‘ophokplicht’ viel. De tentoonstelling gaat gelukkig door.

Vogelgriep
Arnold Vrugteman hoorde woensdag dat er een ophok- en afschermplicht is ingesteld wegens uitbraken van vogelgriep in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland. Het is niet zo dat bij hem het zweet uitbrak, maar de voorzitter en enkele tientallen fokkers van de Goorse Pluimvee en Konijnen Vereniging (GPKV) zaten wel ‘even in de rats’. ‘Oh jee, toch niet weer hè’, dachten ze.

Afblazen
Twee jaar geleden moesten ze hun kleindier- en pluimveetentoonstelling op het laatste moment afblazen vanwege een uitbraak van vogelgriep in Zuid-Holland. Ze hadden toen net alles opgebouwd, maar alles was voor niets geweest. Het leverde de vereniging een financiële strop op van ‘een dikke duizend euro’, want de zaalhuur van sporthal De Mossendam moest gewoon worden betaald.

Kleindierliefhebbers
Woensdagavond werd er een telefoontje gepleegd naar Kleindierliefhebbers Nederland. Dat bracht uitkomst: de ophok- en afschermplicht geldt vooralsnog alleen voor bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild.
Een onderzoek naar een aantal zieke watervogels in Nederland kan nog roet in het eten gooien, maar Vrugteman gaat ervan uit dat de tentoonstelling vanavond om acht uur gewoon wordt geopend. „We waren sowieso met de opbouw begonnen, de huur zijn we toch kwijt”, vertelt voorzitter Vrugteman.

Maatregelen
De houten vloer in de sporthal is deze donderdagochtend afgeplakt en 22 vrijwilligers zijn druk bezig met het plaatsen van de 400 kooien die met zaagsel en hooi worden gevuld. Bij de ingang worden vanuit preventief oogpunt desinfectiematten gelegd en voordat de dieren worden gekooid, worden ze gecontroleerd door een dierenarts. Dieren van commerciële bedrijven zijn wegens de ophok- en afschermplicht dus niet welkom. De keuring van de dieren heeft vanmiddag plaats.

De tentoonstelling is vandaag van 20.00 tot 22.00 uur geopend en morgen en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Zondag is er volgens Vrugteman om 10.00 uur ‘een voor Twente unieke hanenkraaiwedstrijd’. Deze bijzondere wedstrijd wordt in het oosten van het land ‘levendig’ gehouden door GPKV en zusterverenigingen uit Neede en Twello. De jongste bezoekers kunnen in een hoekje knuffelen met dieren.

Hengelo e.o.