Volledig scherm
Voormalig kantoor Tempelman © Frans Nikkels

Ter Steege mag bouwen aan de Roosdomsweg Markelo

MARKELO - De kogel is door de kerk. Ontwikkelaar Ter Steege mag drie geschakelde seniorenwoningen bouwen op de plek van het voormalige kantoor van Tempelman op de hoek van de Stationsstraat met de Roosdomsweg in Markelo.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond laat alsnog voor de bestemmingsplanwijziging die hiervoor nodig is. Dit tot groot ongenoegen van omwonenden én de partijen PvdA en D66, die tegen stemden.

Te massief
De bestemmingsplanherziening voor de Roosdomsweg 6-8 werd van de agenda van de vorige raadsvergadering gehaald, toen bleek dat omwonenden grote moeite hadden met het plan. Zij vinden de bebouwing te massief. Het college is daarop in gesprek gegaan met Ter Steege en omwonenden. Ook is aanvullend onderzoek gedaan naar de effecten op de monumentale ‘Mölle van Buursink’.

„Het lijkt echter alsof er niets is gedaan met dat aanvullende onderzoek. We zien er in voorliggend voorstel niets van terug”, zeggen Clemens Vinkenvleugel (D66) en Roel Bergman (PvdA).

Windvang
Uit onderzoek van bouwkundig adviesbureau Alhof blijkt dat de nieuwe bebouwing, met een nokhoogte van 9 meter, wel degelijk invloed heeft op de windvang van de molen. Die zou er onregelmatig van gaan draaien, met mogelijke schade aan het binnenwerk tot gevolg. „Dit heeft voor het college blijkbaar geen waarde. De erfgoedcommissie is geconsulteerd, maar die had niet de beschikking over dit rapport. Zij hebben dus geen goed advies kunnen geven. Had dit niet andersom gemoeten”, vraagt Bergman zich af. „We hebben het hier over een monumentale molen die in 1991 is gerestaureerd met geld ingezameld door de Markelose gemeenschap. Het is de trots van de Markeloërs.”

Voor wijziging
CDA, VVD en GB stemden voor de wijziging van industrie- naar woonbestemming. „Deze woningen passen hier beter dan het verpauperde kantoorpand dat er nu staat”, stellen Arjan Zandvoort (CDA) en André Elbert (VVD). „We snappen de bezwaren als het gaat om het volume van het plan. Maar in deze omvang bouwen op deze plek mag volgens het huidige bestemmingsplan ook al. Als dit niet doorgaat, kan Ter Steege ook een hal van 9 meter hoog neerzetten. Dan hebben we liever dit.”

Hengelo e.o.