Volledig scherm
Niek Cival (links) en Arthur Akkermans op de voorgrond © Reinier van Willigen

The Grand East uit Diepenheim in top 5 meest geboekte bands in Popronde

Popronde, het rondreizende muziekfestival dat afgelopen weekeinde Enschede aandeed, kan beginnende bands net even dat zetje geven dat ze nodig hebben op de weg naar succes. De leden van The Grand East uit Diepenheim kunnen erover meepraten.

Met 35 optredens in drie maanden tijd staat The Grand East uit Diepenheim in de top 5 van de meest geboekte bands in de Popronde. In tal van steden maakte het festivalpubliek kennis met de formatie uit Diepenheim. En dat is niet zonder gevolgen gebleven. De band is geboekt voor Noorderslag, het aantal Spotify-luisteraars schiet omhoog en voor aankomende zomer stromen de boekingen voor festivals ook binnen.

Vrijdagavond had The Grand East een 'thuiswedstrijd' in Twente. Voor ruim 150 muziekliefhebbers traden de Diepenheimers op in de zaal van café Soestdijk aan de Oude Markt.

Bootcamp

Gitarist Niek Cival ziet het meedoen aan de Popronde als een soort bootcamp. "Je leert er zo ontzettend veel van." Op allerlei vlak doe je ervaring op, zegt hij. Niet alleen op het podium, ook daarbuiten: zelfs met het in- en uitladen van de bandbus. "Het is een kans om vlieguren te maken. Eigenlijk is het iets dat elke beginnende band zou moeten doen. Al is het alleen maar om de toffe mensen die je ontmoet."

Hard werken

Maar het is ook heel hard werken, weinig slapen en slecht eten. Soms speelden ze vier keer in een weekend, in verschillende steden. Akkermans: ,,Als professioneel muzikant is dit misschien te doen, maar onder andere onze albumrelease kwam tussendoor en daarnaast moesten we ook gewoon werken en naar school. Ik ben al zeven kilo aangekomen haha!” Dat tijdens de Popronde de plaat uitkwam was eigenlijk toeval ,,Maar achteraf hadden we het niet beter kunnen timen.”

De carrière in de muziek, een droom die de mannen al sinds hun zestiende najagen, lijkt steeds dichterbij te komen. Dat was zonder de Popronde niet gelukt. Zanger Arthur Akkermans: ,,Het is alsof je een klein stukje van iets lospeutert, een beginnetje, vervolgens ontstaat er iets en dan moet je het zelf waarmaken. Het is nu of nooit."

Jongste editie

Coördinator Bert Bennink toont zich trouwens tevreden over het verloop van de jongste editie van de Popronde in Enschede. Op negentien plekken in de binnenstad kreeg aanstormende talent een kans om zich aan het publiek te laten zien. ,,De Popronde is niet meer weg te denken uit de stad. Dat heeft best wat tijd gekost, maar elke editie wordt drukker en kent optredens op meer locaties. Al die locaties samen kunnen iets toevoegen aan de stad." Het mooie van de Popronde? Bennink: ,,Dat je veel onbekende bands kunt boeken, maar alles heeft wel kwaliteit. Als bezoeker dompel je je onder in de popscene van morgen. En dat in je eigen stad."

Hengelo e.o.