Twentse aspergetelers uitverkocht: ‘Deze gekte nog nooit meegemaakt’
BENTELO/MANDER - In Twente is zaterdag een ware run geweest op asperges. Bij telers stonden mensen in lange rijen op straat, in de hoop een paar kilo wit goud te scoren. Sommigen hadden geluk, anderen kregen al vroeg de boodschap ‘uitverkocht’. Zelden vertoond, zeggen telers. „Deze gekte heb ik nog nooit meegemaakt.”
Arjan te BogtLaatste update:13-04-20, 16:48
Aspergeteler Gerrit Slaghekke loopt al 33 jaar mee, die maken ze de pis niet zo snel lauw. Maar wat hij deze zaterdag op de toegangsweg naar zijn bedrijf in Bentelo meemaakt, had hij nog niet eerder gezien. Een lange, anderhalvemetersafstandsrij, zo ver hij kon kijken. En dat voor asperges. „Het was een bijzondere gekte.”
Aantallen heeft hij niet, Slaghekke geeft aan dat het ‘leuk druk’ was. „Rond een uur of vier waren we uitverkocht. Ik kan me niet herinneren dat we dat ooit eerder hebben gehad.” Op dat moment stonden er nog een hoop mensen in de rij. „Daarvan hebben we de bestelling opgenomen, die kunnen ze morgen (zondag, red.) komen halen. En we hebben heel veel reserveringen, dus zullen we ook wel weer uitverkocht zijn.”
De enorme vraag moet haast wel iets met de coronacrisis van doen hebben, denkt hij. „Iedereen zit thuis, dus willen ze zelf asperges klaarmaken”, is zijn redenering. Wat ze bij hem kosten? Daar doet hij geen uitspraken over. Nooit.
Mander
Dertig kilometer verderop, bij Aspergeboerderij Natuurlijk Mander, was het van eenzelfde laken een pak. „We zouden eigenlijk nog niet open gaan, want we hadden ze nog niet”, vertelt Nicole Oude Luttikhuis. Het is nog vroeg voor asperges, normaal openen ze in Mander rond 20 april. „Maar mijn man is gisteren toch even langs de ruggen (de zandgronden waar de asperges in groeien, red.) gegaan.” De asperges die er klaar voor waren, werden gestoken, waardoor ze zaterdag toch open konden. Voor even, althans.
Het is een natuurproduct. Als het op is, is het op.
Nicole Oude Luttikhuis, Aspergeboerderij Natuurlijk Mander
„Het was gekkenwerk”, zegt Oude Luttikhuis. „We hebben een klein winkeltje, ze stonden buiten in de rij. En we hadden niet heel veel, om 12 uur was het op.” Ze moesten mensen wegsturen. Zuur, weet Oude Luttikhuis. „Maar het is een natuurproduct. Als het op is, is het op.”
De hele dag kreeg ze telefoon. Of ze nog wat hadden, of mensen nog konden reserveren. Ze wilden zelfs uit Oldenzaal en De Lutte wel komen om ze te halen. „We steken morgenvroeg weer, maar alles is al gereserveerd.”
Geen asperge meer te krijgen
Maar niet alleen bij telers, ook bij supermarkten en landwinkels was de beperkte voorraad er al snel doorheen. „Het is gekkenhuis, we hebben niets over”, zei Nathalie Velthuis van landwinkel ‘t Duvelshöfke in Oldenzaal. Het was toen nog geen 11 uur. „We hebben aan zeker honderd mensen verkocht. Dat is veel voor ons.”
Hetzelfde gold voor fruitteler Oold Bleank in Rossum. „Er waren zelfs mensen uit Enschede, die belden of we nog asperges hadden, maar die zijn al sinds half 10 op”, aldus Margriet Schilderinck. Ze vond het vervelend mensen ‘nee’ te verkopen. Maar er was wel begrip. ‘Dan eten we toch wat anders!’, kreeg ze terug.
De prijs die ze bij haar betaalden? 20 euro per kilo.
Poll
Twentse aspergetelers uitverkocht: ‘Deze gekte nog nooit meegemaakt’
Mooi toch? In ieder geval nog één bedrijfstak die goede zaken doet (84%)
Had dan meer asperges gestoken... dit zag je aankomen (6%)
Nu snap ik eindelijk waarom de bijnaam 'het witte goud' is (10%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.