Twentse boeren gaan confrontatie aan met ‘vijand’ Tjeerd de Groot

videoDIEPENHEIM - Twentse boeren gingen zondagmiddag de confrontatie aan met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. De Groot, die eerder pleitte voor halvering van de veestapel, was te gast bij Politiek in de Pol. Zo’n vijftig boeren kwamen met trekkers naar Diepenheim om hun ongenoegen te uiten.

De boeren zijn kwaad op De Groot, wiens uitspraken mede aanleiding waren voor het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag. Veel boeren zien het D66-Kamerlid als de grote vijand.

Toen bekend werd dat De Groot naar Diepenheim zou komen voor het politieke debatprogramma in Herberg De Pol, was het voor boeren in de regio gelijk duidelijk dat ze daar bij wilden zijn. En dus verzamelden zondag aan het einde van de middag tientallen boeren met trekkers zich op het plein en in de zijstraten van het Diepenheimse culturele centrum.

Geen hamburger

Het werd een korte confrontatie. Boeren wachtten op het plein op de komst van De Groot, die zich door de boeren richting ingang begaf. Organisator van het protest, Rob Kleinsman, bood met zijn kinderen een hamburger aan die rechtstreeks van de barbecue tussen de trekkers kwam. Het Kamerlid weigerde die. „Bedankt, maar ik heb net erwtensoep op. Ja met vegetarische rookworst.”

‘Eerlijke verhaal’

Binnen verdedigde hij zijn standpunt dat het aantal varkens en kippen in Nederland fors moet inkrimpen. Het D66-Kamerlid staat voor kringlooplandbouw en dat kan wat hem betreft met de helft minder dieren. Zwichten voor het protest doet hij niet. „Ik begrijp de emotie maar boeren verdienen het eerlijke verhaal. Zij zijn niet gek en zien ook dat er wat moet gebeuren.”

Volledig scherm
Tjeerd de Groot (rechts) pakt de hamburger niet aan. © Lenneke Lingmont

Hengelo e.o.