Volledig scherm
Stockfoto © Getty Images

Twentse boeren vinden dreigbriefjes op hun erf van ‘radicale dierenactivisten’

DIEPENHEIM - Vee- en varkenshouders in Twente voelen zich bedreigd door radicale dierenactivisten. Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zijn op meerdere adressen ‘anonieme intimiderende Engelstalige briefjes’ bezorgd.

De CDA-politica uit Hengevelde heeft zelf een briefje in handen gekregen. In een mengeling van Engels en Spaans wordt de desbetreffende boer gevraagd of hij zelf zou willen leven als zijn koeien. Schreijer zegt dat er op meerdere adressen, in elk geval in de omgeving van Diepenheim, briefjes zijn bezorgd met een veel radicalere boodschap. 

Volgens haar zit de schrik er bij de boeren flink in. „Het is best angstig om een brief in zulk Engels te krijgen. En ze zijn allemaal ergens neergelegd, afgegeven aan de deur of in de brievenbus gestopt. Dus is er iemand op het erf geweest.”

Afzender?

Zekerheid over de afzender is er niet maar voor Schreijer is het duidelijk dat het uit de hoek van radicale dierenactivisten komt. Ze wijst naar de bezetting van het varkensbedrijf vorige week in Boxtel, waarbij ook Spaanse activisten betrokken zouden zijn. Die actie ging wat haar betreft op zichzelf al veel te ver. „En de actievoerders laten vervolgens weten dat het daar niet bij zal blijven. Om dan zo’n briefje te krijgen…”

Volgens Schreijer is de angst te groot bij de vee- en varkenshandelaren om er mee naar buiten te treden. „Maar het feit dat de stallen op slot gaan, er bordjes ‘verboden toegang’ aan straat worden gezet en er zelfs camera’s op het erf worden opgehangen, zegt veel.” 

Aangifte

In een filmpje op Schreijers Facebook-pagina bevestigen twee personen namens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) het bestaan van de briefjes. Regiovoorzitter Gerben Dekker zegt nu ook van het bestaan ervan op de hoogte te zijn. „Niet via persoonlijke contacten, maar ik heb er foto’s van gezien.” Voor zover hem bekend is er ook aangifte gedaan. 

De bezetting in Boxtel en het feit dat de briefjes in het Engels zijn geschreven, bewijst volgens Schreijer dat de acties van dierenactivisten steeds internationaler worden. Ze pleit ook al langer voor een gecoördineerde, Europese aanpak. Gisteren had ze daar een gesprek over met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die zegde toe zich de komende maanden hard te maken voor een Europese aanpak. Het snel handelen tegen extremistische incidenten moet wat Grapperhaus en Schreijer-Pierik betreft hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie in Brussel komen te staan.

Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten hielden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Hengelo e.o.