Twentse boeren vinden dreigbriefjes op hun erf van ‘radicale dierenactivisten’
DIEPENHEIM - Vee- en varkenshouders in Twente voelen zich bedreigd door radicale dierenactivisten. Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zijn op meerdere adressen ‘anonieme intimiderende Engelstalige briefjes’ bezorgd.
Delen per e-mail
De CDA-politica uit Hengevelde heeft zelf een briefje in handen gekregen. In een mengeling van Engels en Spaans wordt de desbetreffende boer gevraagd of hij zelf zou willen leven als zijn koeien. Schreijer zegt dat er op meerdere adressen, in elk geval in de omgeving van Diepenheim, briefjes zijn bezorgd met een veel radicalere boodschap.
Volgens haar zit de schrik er bij de boeren flink in. „Het is best angstig om een brief in zulk Engels te krijgen. En ze zijn allemaal ergens neergelegd, afgegeven aan de deur of in de brievenbus gestopt. Dus is er iemand op het erf geweest.”
Afzender?
Zekerheid over de afzender is er niet maar voor Schreijer is het duidelijk dat het uit de hoek van radicale dierenactivisten komt. Ze wijst naar de bezetting van het varkensbedrijf vorige week in Boxtel, waarbij ook Spaanse activisten betrokken zouden zijn. Die actie ging wat haar betreft op zichzelf al veel te ver. „En de actievoerders laten vervolgens weten dat het daar niet bij zal blijven. Om dan zo’n briefje te krijgen…”
Volgens Schreijer is de angst te groot bij de vee- en varkenshandelaren om er mee naar buiten te treden. „Maar het feit dat de stallen op slot gaan, er bordjes ‘verboden toegang’ aan straat worden gezet en er zelfs camera’s op het erf worden opgehangen, zegt veel.”
Aangifte
In een filmpje op Schreijers Facebook-pagina bevestigen twee personen namens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) het bestaan van de briefjes. Regiovoorzitter Gerben Dekker zegt nu ook van het bestaan ervan op de hoogte te zijn. „Niet via persoonlijke contacten, maar ik heb er foto’s van gezien.” Voor zover hem bekend is er ook aangifte gedaan.
De bezetting in Boxtel en het feit dat de briefjes in het Engels zijn geschreven, bewijst volgens Schreijer dat de acties van dierenactivisten steeds internationaler worden. Ze pleit ook al langer voor een gecoördineerde, Europese aanpak. Gisteren had ze daar een gesprek over met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die zegde toe zich de komende maanden hard te maken voor een Europese aanpak. Het snel handelen tegen extremistische incidenten moet wat Grapperhaus en Schreijer-Pierik betreft hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie in Brussel komen te staan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gemist? Strafkorting voor Twentse partydrugdealers & Dauwpop verplaatst naar september
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van woensdag 10 februari. -
PREMIUM
Restaurant Misverstand, maar dan in ‘t café in Markelo: Marjolijn biedt jonge mensen met dementie veilige plek
MARKELO - Van Stationskoffiehuis naar ‘Restaurant Misverstand’. Nou ja, soort van dan. Want Marjolijn Vennebekken (48) gaat niet samen met dementerenden haar café bestieren, zoals in het SBS6-televisieprogramma. Wel wil zij mensen die al jong geconfronteerd worden met dementie een fijne dagbesteding bieden. „Het allerbelangrijkste vind ik dat deze mensen in hun waarde gelaten worden, en zichzelf kunnen zijn.” -
PREMIUM
‘Mister ijsbaan’ Frans Broshuis (77) uit Hengevelde is nog altijd als eerste op de baan en als laatste weer weg
HENGEVELDE - Hij was 46 jaar voorzitter van de Stichting IJsclub Wegdam en is wel 60 jaar vrijwilliger op de Hengeveldse ijsbaan. Maar toch is Frans Broshuis (77) blij dat hij dit jaar de voorzittershamer kon overgeven. „De coronapapierwinkel is niet aan mij besteed.” Maar vrijwilliger, dat blijft-ie. „Ik ben morgen gewoon weer op de baan!” -
VIDEO
Ook de ijzige kou jaagt Martha Wolters uit Goor niet uit haar protestcaravan
GOOR - Toen Martha Wolters haar protest om een woonwagenstandplaats begon, was het 30 graden. Nu staat ze met haar caravan in de bittere kou naast de kinderboerderij in Goor. „We zijn geen mooi weer demonstranten”, zegt ze. „We gaan door.” -
PREMIUM
Vader Gerrit en zoon Edwin uit Goor, wegenwachters voor het leven: ‘De sleepwagen voelt als een nederlaag’
GOOR - Van de 75 jaar dat de ANWB Wegenwacht bestaat, maakten ze er vijftig mee: Gerrit en Edwin Edel. Vader Gerrit begon in 1971, zoon Edwin in 1996. Spijt van hun keuze hebben ze nooit gehad. „Als wegenwachter weet je één ding zeker: je komt altijd als geroepen.”
-
Twentse coronacijfers: 96 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen in de regio
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 96 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen door het virus gemeld. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandagmiddag publiceerde. -
Eindelijk witte rook: Stokkum mag tien nieuwe huizen bouwen, er hebben zich al 28 gegadigen gemeld
STOKKUM - In de Markelose buurtschap Stokkum kan eindelijk de vlag uit: de provincie ligt niet langer dwars bij de bouw van 10 nieuwe woningen. Nu hopen dat er geen bezwaren komen. -
PREMIUM
Landhuishotel Herikerberg tussen Goor en Markelo ‘profiteert’ van corona bij renovatie van de kamers
MARKELO- Verbouwingen en renovaties in Landhuishotel De Herikerberg in Markelo worden normaal met militaire precisie uitgevoerd om de gasten niet te storen.