Volledig scherm
Het uniform van oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis wordt na 75 jaar tentoongesteld in Goor. © Goors Historisch Museum

Uniform 75 jaar na D-Day weer ‘thuis’ in Goor

GOOR - In het Goors historisch museum is binnenkort het uniform van oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis te zien. Als een van de weinige Nederlanders was de geboren Gorenaar actief tijdens D-Day, dit jaar 75 jaar geleden. De zoon van Ten Duis opent op 7 juni samen met minister van Defensie Ank Bijleveld.

Recent ontdekte het Nederlands Instituut voor Militaire Historie het verhaal van Gerrit-Jan ten Duis. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trok hij als dienstplichtige naar Groot-Brittannië waar hij zich als vrijwilliger aanmeldde voor de Royal Airforce.

In de nacht van 6 op 7 juni ondersteunde Ten Duis met zijn bemanning de geallieerde landingen in Normandië met wapendroppings voor het Franse verzet. Hij was daarmee een van de weinige Nederlanders die op D-Day zelf actief aan de strijd heeft deelgenomen.

Onderscheidingen

Behalve deze missie voltooiden Ten Duis en zijn bemanning in 1944 tientallen gevechtsoperaties, variërend van het leggen van zeemijnen tot het bombarderen van Duitse steden. Ten Duis werd hiervoor onderscheiden met het Britse Distinguished Flying Cross en het Nederlandse Vliegerkruis, een hoge dapperheidsonderscheiding.

De opening van de expositie in het Goors Historisch Museum is op 7 juni om 19.00 uur aan de Stationslaan 3 in Goor.

Volledig scherm
Oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis. © Goors Historisch Museum

Hengelo e.o.