Volledig scherm
PREMIUM
Wijngaard Hof van Twente houdt wijndruiven in de gaten met behulp van een drone. Wijnboer Roelof Visscher en dronepiloot Wouter Borre. © Lars Smook

UT helpt met drone bij maken van duurzame wijn uit Hof van Twente

BENTELO/HENGEVELDE - Wijngaard De Hof van Twente is in samenwerking met de Universiteit Twente met een proef bezig waarbij met een drone de druiven in de gaten worden gehouden. Doel is om eventuele ziekten in een vroeg stadium op te sporen om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken.

„Nederlandse wijnboeren gebruiken sowieso al veel minder middelen dan in andere delen van de wereld”, vertelt Roelof Visscher van de wijngaard. ,,We gebruiken rassen die minder gevoelig zijn voor ziekten bijvoorbeeld. En we spuiten ook niet, zoals dat in Frankrijk gebeurt, om de tien dagen de hele wijngaard in. Met behulp van computerprogramma’s berekenen we de kans op het uitbreken van een ziekte of een schimmel en passen ons daaraan aan. Wij bespuiten zo om de drie, vier weken en gebruiken daar middelen voor die minder milieubelastend zijn.” 

Hengelo e.o.