Volledig scherm
© Thinkstock

Verliezer taartenbakwedstrijd in Hengevelde: 'Dit stinkt aan alle kanten'

HENGEVELDE - Derya Alakus uit Hengelo houdt een bittere nasmaak over aan de appeltaartactie van Bakkerij Nollen en Jumbo Leussink. "Het was een grote poppenkast", zegt Alakus.

Tientallen amateurbakkers dongen tijdens de wedstrijd 'Heel Nollen Bakt' mee naar de eerste prijs van 500 euro. Volgens de spelregels moesten de appeltaarten afgelopen zaterdag tijdens de finale in de bakkerij in Hengevelde ‘live’ worden gebakken. Met de appels van Jumbo. „Maar de winnares had het deeg thuis al gemaakt”, zegt Alakus.

Zus
Thuis ontdekte ze al googelend dat de winnares uit Hengevelde ook nog eens de zus is van de organisator. De Hengelose voelt zich bedonderd. “Het gaat me niet om mijn zesde plek, maar om het idee dat vaste klanten, die met veel enthousiasme een appeltaart bakken, niet serieus zijn genomen. Deze wedstrijd stinkt aan alle kanten.”

'Geen doorgestoken kaart'
Bakker en eigenaar Vincent Nollen durft zijn hand ervoor in het vuur te steken. “Het was absoluut geen doorgestoken kaart.” Zo was er een onafhankelijke jury, met twee professionals elders uit het land en een medewerker uit Enter, opgetrommeld. “Wij hadden dus geen enkele invloed op de uitslag. Dat een familielid van een medewerker heeft gewonnen is misschien niet zo handig, maar als zij de beste appeltaart had…”

En hoe zat het dan met ‘live’ bakken? Van de zeven finalisten trok een enkeling bij Bakkerij Nollen aan de bel met de vraag of er thuis al wat voorbereid mocht worden voor de grote dag. Organisator Lieke Scholten: “Dat mocht, maar we hadden daar eigenlijk één lijn in moeten trekken. Een les voor de volgende keer.”

En toen ze hoorde dat haar zus de beste appeltaart had gebakken? “Ik was heel blij voor haar, maar het had dus ook net zo goed iemand anders kunnen zijn.” Scholten kijkt ondanks de kritiek terug op een geslaagde wedstrijd. “Helaas hebben we ook deze minder leuke reactie van een deelnemer ontvangen. Ik heb haar geprobeerd te bellen.”

Vrouw wil excuses
Daar heeft Alakus nu geen boodschap meer aan. Wat wil ze dan wel? Het liefst had Alakus gezien dat de organisatie zelf haar excuses had aangeboden, want een professionele jury had thuis gemaakte deeg nooit mogen accepteren. “Niet live bakken en familie laten winnen: dat kun je niet maken naar je klanten toe. Het is heel jammer, want dit zijn leuke wedstrijden die we veel vaker in het oosten moeten houden.”

Hengelo e.o.