Volledig scherm
© Christian van der Meij

Veteranen-echtpaar uit Goor doet 22-daagse 'challenge' voor PTSS

GOOR - Erik (54) en Lyanne (50) Paskamp drukken zich 22 dagen lang dagelijks 22 keer op. Van alle push ups maken ze filmpjes die ze op Facebook zetten. Het getal 22 verwijst naar de hoeveelheid Amerikaanse veteranen die dagelijks als gevolg van PTSS zelfmoord plegen. "Dat is bizar veel.”

Lyanne heeft aan haar periode in het voormalig Joegoslavie zelf PTSS overhouden en is sinds 2006 in therapie. Ze heeft er onder meer een ‘kort lontje’ van gekregen, kan zich moelijk concentreren, is gespannen en ze wantrouwt anderen. En als er plotseling vuurwerk wordt afgestoken schrikt ze zich een hoedje.

Traumatische ervaringen
Een Post Traumatische Stress-stoornis ontstaat doordat mensen een nare ervaring niet goed kunnen verwerken. Dat kan een verkeersongeluk, een overval, mishandeling en seksueel geweld of, in het geval van Lyanne, door oorlogservaringen ontstaan. Nederland telt volgens Erik Paskamp 117.000 geregistreerde veteranen. Defensie schat dat 5 tot 6 procent te maken krijgt met PTSS, anderen houden 10 procent aan. "Hoe dan ook, je praat over nogal wat mensen”, zeggen Lyanne en Erik.

Aandacht
Lyanne: "Ik kwam eerst in de verkeerde hulpverlening terecht en voelde me niet gehoord, het zorgsysteem is klinisch. Mijn voornaamste reden om mee te doen is meer aandacht vragen voor mensen in de directe omgeving van iemand met PTSS. Omdat deze aandoening onzichtbaar is, hebben mensen geen idee wat de gevolgen van PTSS zijn.” Erik Paskamp had eerder ook in de Sinaï gediend. In 1997 raakte de Gorenaar zijn rechteronderarm kwijt toen hij in Nederland werkte met explosieven die door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ontploften.

Sarajevo
Lyanne vertrok eind 1994 bij Defensie, Erik in 2004. Zij is afgekeurd, terwijl Erik momenteel na verschillende andere werkgevers een aanvullende hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening volgt. Ze behoorden tot de eerste Nederlandse militairen die in 1992 naar Sarajevo, de hoofdstad en grootste plaats van Bosnië en Herzegovina, werden gestuurd. "We kwamen er met een doel, de vrede bewaren, maar we werden zelf doelwit en moesten evacueren uit Sarajevo. Als er geen sprake is van vrede kun je als vredesmacht je werk niet of nauwelijks uitvoeren,” zeggen ze.

Onmacht
Erik en Lyanne Paskamp maakten onder meer heftige bombardementen mee en schuilden twee dagen in de schuilkelder. Als ‘vredesmilitairen’ werden ze uitgerust met vijf scherpe patronen en een geweldsinstructie die alleen schieten in noodweer toestond. De gevoelens van onmacht en de vele dilemma’s zullen hen altijd bijblijven.

"Dat je kunt ingrijpen, maar dat daar geen toestemming voor komt van de VN die dan van partijdigheid zou kunnen worden beticht. Dat is vreselijk. Zo werd een ziekenhuis beschoten en moesten kinderen worden geëvacueerd. Wij hadden de middelen om die kinderen te vervoeren, maar kregen geen toestemming die in te zetten. Dat is heel erg. Iedereen heeft een oordeel over de inzet van onze militairen maar men kent de ins en outs niet. Mensen hebben geen idee onder welke omstandigheden ze hun werk moeten doen. Daar mag wel eens wat meer respect voor zijn.”

Filmpjes
De actie op Facebook voor meer aandacht voor Post Traumatische Stress-stoornis is een Amerikaans initiatief. Doel is tot 22 miljoen opdrukkingen te komen. De Gorenaar en zijn vrouw dagen anderen uit mee te doen. Meer dan vijf veteranen uit Goor, onder wie actief dienend militair Tom Linthout van de luchtmobiele brigade, doen inmiddels mee. De filmpjes van de push ups zijn te zien op www.facebook.com/erik.paskamp.

Andere links: http://www.facebook.com/22PushupChallenge/ en https://www.22kill.com/22-honor-pushups

Hengelo e.o.