Veteranendag in Goor trekt veel publiek

videoGOOR - Voor de een was het een emotioneel weerzien, voor de ander een dagje uit. Veel mensen genoten zaterdagmiddag van de Veteranendag in de Hof van Twente.

Op het plein voor het gemeentehuis stonden een kleine twintig legervoertuigen geparkeerd. Variërend van een chique Chevrolet tot een stoere houwitser, maar zonder uitzondering legergroen. Voor kinderen  was het een grote speeltuin. Ze mochten bijna overal in en op.

Publiekstrekker

Hoewel de Veteranendag in de Hof van Twente al sinds 2006 bestaat, is het pas sinds enkele jaren een publieksevenement op een vaste stek, het Schoolfeestplein voor het gemeentehuis. Met deels militaire muziek van de Harmonie Diepenheim, een tokkelbaan voor kinderen, een veldkeuken en een trits militaire voertuigen van Keep them Rolling is het een echte publiekstrekker geworden.

Volledig scherm
Kinderen nemen een kijkje binnen in de houwitser. © Marieke Amelink

Praatje maken

Het is tevens een goede manier om het werk van het leger onder de aandacht te brengen. in informele sfeer knopen veel volwassen bezoekers een praatje aan met de aanwezige (oud)militairen. Zo vertelt Gorenaar Jan Bouw, aanwezig met echtgenote Betty, graag over de zes voertuigen die hij zelf heeft opgeknapt, en waarmee hij dikwijls tijdens evenementen aanwezig is.

Volledig scherm
Jan en Betty Bouw uit Goor zijn met zes oude voertuigen present op de Veteranendag Hof van Twente © Alice Plekkenpol

De Veteranendag werd afgesloten met een officieel gedeelte met enkele toespraken, een minuut stilte en een gezamenlijke maaltijd.

Volledig scherm
Geschminkte kinderen klauteren op de gemechaniseerde houwitser. Dat is nog eens wat anders dan een klimrek. © Marieke Amelink

Hengelo e.o.