Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Video | Beroepschauffeurs en boeren gruwen van verkeersdrempels in het buitengebied Markelo

MARKELO - Chauffeur Jan Hoek rijdt in zijn melktankwagen nog geen 40 kilometer per uur over de Roosdomsweg in het buitengebied van Markelo als hij waarschuwt voor een verkeersdrempel. „Hou je vast”, zegt ie. Hoezo vasthouden met zo’n slakkengangetje?

Desondanks toch maar zijn raad opgevolgd. Al snel blijkt dat Hoek geen woord heeft gelogen. Want de voorwielen van zijn tankwagen belanden met een harde klap op de weg als de drempel is genomen. En dan te bedenken dat er nog geen druppel melk in de tankwagen zit. Want volgeladen met 35 ton melk, meer dan 35.000 liter, komt zo’n verkeersdrempel nog harder aan.

Hoek haalt voor FrieslandCampina melk bij boeren in Markelo en omgeving en levert die af bij een van de fabrieken van de zuivelgigant. Hij rijdt dagelijks met zes tot zeven vrachten over wegen met verkeersdrempels en plateaus (lange drempels) in het buitengebied.

60 kilometerzone
Het buitengebied van Hof van Twente is de afgelopen jaren ingericht als 60 kilometerzone. Ook zijn er snelheidsremmende maatregelen genomen, zoals de aanleg van drempels en plateaus. De zin en onzin daarvan is weer actueel nu de gemeente drie extra verkeersdrempels en een plateau wil aanleggen in de Plasdijk, de verbinding tussen Markelo, Enter, Wierden en Almelo. Deze weg telt momenteel vijf plateaus, de toegestane snelheid is 60.

De Plasdijk wordt veel gebruikt door forensen, agrariërs en schooljeugd. Ondanks de vijf plateaus wordt er nog steeds te hard gereden. Omdat het wegdek te wensen overlaat, worden de extra snelheidsremmende maatregelen tegelijk met de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. De Stichting Perspectief Elsenerbroek, de werkgroep verkeersveiligheid Schoolbuurt en voormalig RMO-chauffeur Hendrik Brinkers zijn tegen verkeersdrempels in de Plasdijk. Zij hebben bezwaarschriften ingediend.

Tegenstanders
De tegenstanders bestrijden net als Snellink en chauffeur Jan Hoek dat drempels (plateaus) snelheidsremmend zijn en een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Brinkers schrijft dat hij ‘met schrik’ achter het stuur zat als er e-bikers op de weg zijn. ‘Onveiligheid door het te traag optrekken tijdens het inhalen van fietsers. Als er al geen tegenliggers zijn, kom je niet snel op gang om vlot in te halen en de e-bikers voor de volgende drempel of plateau te passeren. Ook kun je vaak niet inhalen door onoverzichtelijke bocht en combinatie van drempels.’

Bekijk hieronder een ritje met de melktankwagen

MARKELO - Jan Hoek rijdt op een tankwagen, tubantia rijdt mee over verkeersdrempels om de overlast te ervaren.

Hengelo e.o.