Volledig scherm
© Christian van der Meij

Video | Monument joodse slachtoffers uit Delden onthuld

DELDEN – Annita Hilsum was vijf toen ze haar grootmoeder voor het laatst zag. Ze vertelt een verhaal van het moment dat haar oma vertrok samen met negen andere Deldenaren naar kamp Vught. Voor hen is maandagmiddag het monument met de titel Vertrek onthuld. Het grote kunstwerk stelt een moment in 1943 voor. Nazi's sturen tien joden uit het oude Twentse stadje op transport naar een concentratiekamp.

Ze vertrekken op 29 maart 1943. Twee van hen sterven al kort na aankomst in Vught. De anderen zijn via Westerbork naar Sobibor gebracht en daar gestorven.

Burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente en regiodirecteur Ineke van Gent van de NS onthulden maandagmiddag het stalen werk van vijf bij twee meter van kunstenaar Rob von Piekartz die met de tien silhouetten de reiziger in Delden bewust wil maken van het feit dat hij of zij wel de vrijheid heeft terug te keren naar de plek die hij nu verlaat.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

Hengelo e.o.