Volledig scherm
© Christian van der Meij

Vloerverwarming, hoogslapers en speelgoed voor biggen in Ambt Delden

SAASVELD / AMBT DELDEN - Varkens in Ambt Delden hebben vloerverwarming, hoogslapers en speelgoed. Gewoon is niet goed genoeg.

Vernieuwing van de varkenshouderij biedt boeren kansen en varkens een beter leven. In de sector worden allerlei plannen ontwikkeld om stallen dier- en milieuvriendelijker te maken. Het vlees van varkens die een beter leven hebben gehad, brengt vaak meer geld op.

Wroetstal
In maart werd in Saasveld een ‘wroetstal’ geopend, waarin varkens meer ruimte krijgen en hun natuurlijke behoefte beter kunnen volgen. Varkensboeren in Haaksbergen en Wierden hechten aan het concept van de Pro Dromi-kraamstal waarin zeugen en hun biggen meer ruimte en comfort krijgen. Recent ging de lichte en luchtige stal van Jan Doeschot in Ambt Delden open. Een varkensverblijf met verschillende nieuwe snufjes waaronder vloerverwarming, hoogslapers en speelgoed voor biggen.

Vernieuwing
„De burger vraagt om dit soort initiatieven”, zegt voorzitter Eric Douma van belangenorganisatie LTO Noord Varkenshouderij. Hij maakt wel een voorbehoud op het slagen ervan. „Nieuwe productiemethoden zijn vaak wel wat duurder. De burger kan vernieuwing dan wel met woorden stimuleren, cruciaal is hoe hij zich als consument gedraagt als hij bij de kassa staat.” Het is vooral de ruimte, en het aantal varkens dat daarop wordt gehouden, dat de kostprijs bepaalt. Meer ruimte per varken verhoogt de kosten voor de boer. Dat moet er bij verkoop van het vlees wel weer uit moeten komen. Maar volgens Doeschot hebben de varkens het in zijn nieuwe stal ook beter naar de zin. „De varkens moeten zich goed voelen. Dat is de basis en voor ons het belangrijkst.”

Goed voor de sector
Douma juicht alle nieuwe initiatieven toe. „De marges zijn minimaal en als varkensboeren daar verbetering in weten te brengen met een noviteit, is dat goed voor de hele sector. Er hoeft wat mij betreft niet één systeem te komen voor alle varkens. We moeten de consument goed bedienen. Als die een loslopend bosvarken wil, moeten boeren daarop inspelen. Zo zijn er verschillende initiatieven van varkenshouderij en bedrijfsleven die bepaalde groepen consumenten aanspreken

Landelijk worden ruim twaalf miljoen varkens gehouden, waarvan in Twente rond de 800.000. In in de Achterhoek loopt het aantal varkens tegen de miljoen.

Hengelo e.o.