Volledig scherm
© Wouter Borre

Vluchtelingen kunnen in heel gemeente Hof van Twente worden geplaatst

BENTELO/HENGEVELDE - De gemeente Hof van Twente had vorig jaar met Bouwvereniging Ambt Delden afgesproken dat er geen vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Bentelo en Hengevelde zouden worden gehuisvest. De reden van die afspraak was dat deze groep vluchtelingen, zogeheten statushouders, geen belangstelling heeft voor ‘kleinere’ dorpen en kernen, meldt de woningcorporatie in haar jaarverslag over 2015.

Die afspraak is inmiddels door de gemeente overboord gegooid, omdat burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vinden dat statushouders overal in de gemeente een huis moeten kunnen krijgen. Zij willen zoveel mogelijk spreiding. Zo vestigt zich op korte termijn een vluchtelingengezin in Hengevelde. De Bouwvereniging Ambt Delden, met 236 woningen in Bentelo, Hengevelde, Deldenerbroek en Zeldam, stelt jaarlijks één huurwoning voor statushouders beschikbaar.

Inwoners
Bentelo en Hengevelde zijn de twee dorpen met de minste inwoners van de in totaal zes kernen in de gemeente Hof van Twente. Bentelo telde begin dit jaar 1.604 inwoners en Hengevelde 2.057. Delden heeft 7.352 inwoners, Diepenheim 2.636, Markelo 7.266, terwijl Goor 12.114 inwoners telt. In de hele gemeente wonen volgens de meest recente cijfers 34.886 mensen.

Statushouders
De gemeente is er tot dusverre in geslaagd om aan de afspraken over het aantal op te nemen statushouders te voldoen. „Ons streven is een half jaar vooruit te lopen”, zegt een woordvoerster. Veel gemeenten hebben een achterstand.
De ‘Hof’ heeft in de loop der jaren steeds meer vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten huisvesten: van 33 in 2014 tot meer dan 60 vorig jaar. Dit jaar moet de gemeente huisvestiging zien te vinden voor 84 statushouders. Daarvan zijn er inmiddels 62 aan woonruimte geholpen.

Gastgezinnen of particulieren
Het college onderzoekt momenteel de mogelijkheid om minderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning op te vangen in gastgezinnen. Dat gebeurt op verzoek van de gemeenteraad. Daarnaast wordt door B en W bekeken of het mogelijk is om statushouders (tijdelijk) op te vangen bij particulieren, mits die daarvoor openstaan.

Hengelo e.o.