Volledig scherm
Buurtbewoners ruimen het schoolplein in Markvelde op © Bert Janssen

Vrijwilligers uit Markvelde houden plein van lege school netjes

MARKVELDE - Vrijwilligers uit Markvelde trotseerden deze zaterdag gure herfstbuien. Het plein rond de leegstaande school in het buurtschap moest netjes worden gemaakt. Ook met het oog op de toekomst.

De benzine-bladblazer mag elders zijn verboden, daar malen ze in Markvelde niet om. Hier wordt niet gediscussieerd, hier wordt aangepakt. Vrijwilligers uit het buurtschap op de grens van Twente en de Achterhoek pakten zaterdag aan om de omgeving rond de verlaten openbare basisschool te schonen.

Twee keer per jaar stropen ze de mouwen op. Afgelopen zomer spanden zeker twintig noabers zich in, nu blijft de teller bij de aftrap onder de tien steken. De echte diehards heten Jan, Beernd en Henk, aow’ers met hart voor hun geboortegrond. Marlies ter Avest, bestuurslid van Markveldsbelang, is de jongste die met een hark herfstbladeren veegt, rond een speelgoed-paddenstoel die steeds meer verkleurt.

Quote

Als een pand niet gebruikt wordt, gaat het snel achteruit

Marlies ter Avest, Bestuurslid Markveldsbelang

Sluiting

Vroeger onderhield de conciërge het plein en waren er Bladerfestijnen voor de kinderen om, speels, de boel ‘glad’ te houden. Met de sluiting, na schooljaar 2017/2018, kwam ook daaraan een eind. De kinderen uit Markvelde gingen naar zes scholen, in Diepenheim, Neede, Rietmolen en Hengevelde. Sindsdien staat de locatie leeg en wordt een bestemming gezocht. De peuterspeelzaal was al eerder gesloten. ,,Als een pand niet gebruikt wordt, gaat het snel achteruit’’, vertelt Marlies, terwijl een vrijwilliger bergen bladeren uit dakgoten schept.

’t Lammerhoes verhuizen

Voor de school heeft het buurtschap twee bestemmingen in gedachten: woningbouw, om jongeren die in Markvelde willen blijven een plek te bieden of als toekomstig buurtcentrum. ’t Lammerhoes, de huidige accommodatie achter de school, zou dan kunnen worden verkocht. De school moet ingrijpend worden verbouwd om alle activiteiten te huisvesten. Marlies: ,,Er is hier bijna dagelijks iets te doen.’’ De gesprekken met de gemeente lopen.

Hengelo e.o.