Volledig scherm
Vrijwilligers van IVN Diepenheim bezig met het knotten van wilgen om te voorkomen dat ze dood gaan. © Annina Romita

Vrijwilligers van IVN Diepenheim bekommeren zich om wilgen

DIEPENHEIM - Gehuld in werkjassen en kaplaarzen en gewapend met ladders en zagen van Landschap Overijssel, staan meerdere leden van het IVN Diepenheim zaterdag om 9.00 uur in de startblokken. De wilgen die vandaag geknot worden, staan iets verderop langs een kleine beek aan de Oude Goorseweg.

Elke drie jaar

Elk jaar komt de fanatieke groep vrijwilligers op vijf ochtenden in januari en februari samen om de takken uit een deel van de karakteristieke bomen te verwijderen. „In totaal staan er zo’n 900 knotwilgen in de omgeving van Diepenheim”, vertelt Stefan Sikking van de wilgengroep van de IVN afdeling. „Elke drie jaar moeten de bomen gesnoeid worden. Als we dat niet doen, worden de takken te zwaar en scheuren de wilgen. Daardoor gaat het hout rotten en uiteindelijk gaan ze dood.” En dat moet voorkomen worden, zo vinden de vrijwilligers. „Het zijn prachtige bomen die horen bij het landschap rondom Diepenheim.”

Groep diehards

Steeds meer leden van het IVN voegen zich op zaterdagochtend bij de groep. Meestal stokt de teller bij twintig, maar vandaag is de animo nog wat groter. Sikking: „We hebben echt wel een groep ‘diehards’ die eigenlijk altijd aanwezig zijn. De meesten komen uit Diepenheim, maar we hebben ook leden uit bijvoorbeeld Delden en Groenlo.”

Wat te doen met de takken?

De takken die uit de bomen worden genipt en gezaagd worden in het naastgelegen weiland op een hoop gegooid. „Deze worden opgehaald door de organisatie van het paasvuur in Diepenheim”, vertelt Sikking. “Maar ze worden ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo haalt een visvereniging uit Rijssen dit jaar takken op om die langs de kant in het water van een vijver te leggen. Daarmee voorkomen ze dat aalscholvers bij de vissen kunnen komen.” Als niemand zich voor de takken meldt, gaan ze naar Bruins & Kwast en wordt er biobrandstof van gemaakt.

35 bomen: prima resultaat

Na ruim 3,5 uur snoeien op twee locaties houden de vrijwilligers het voor gezien. „We hebben in totaal zo’n 35 bomen kunnen knotten”, vertelt Johan Horstman, die samen met Stefan Sikking de wilgengroep leidt. „Een prima resultaat voor een ochtend werk.”

Hengelo e.o.