Volledig scherm
© Keven van der Peet/Thinkstock

VVD en PvdA komen met motie voor legale teelt mediwiet in Hof van Twente

GOOR - VVD en PvdA Hof van Twente willen het zelf telen van cannabis voor medicinale doeleinden legaliseren. De twee partijen kondigen aan daartoe een motie in te dienen tijdens de eerstvolgende raadsvergadering. De partijen komen met deze motie naar aanleiding van de vórige rvergadering.

Toen vroegen de JOVD en Gorenaar Bart Hissink de gemeenteraad om, in navolging van de gemeente Tilburg, het telen van mediwiet te legaliseren. „Gebruikers worden geconfronteerd met hoge kosten omdat verzekeringen de kosten voor cannabis niet dekken, terwijl zij veel baat hebben bij cannabis”, aldus Gerda Bruins (VVD) en Fred Rijkens (PvdA).

De partijen verbinden voorwaarden aan het telen van mediwiet. Zo moeten ‘telers’ minstens 18 jaar oud zijn en over een medische verklaring beschikken. Doorverkoop is strikt verboden, evenals het illegaal stroom aftappen. Daarnaast moet aan alle voorwaarden voor brandveiligheid worden voldaan.

Daarmee gaan beide fractie niet helemaal mee met de wensen van de medicinale gebruiker in de gemeente Hof van Twemte. Gerda Bruins zegt daarover dat ze het niet als een taak van de lokale overheid ziet om cannabis legaal te maken. "Wij vinden dat de Rijksoverheid daarover moet beslissen. Voor ons gaat het met name om mensen die wegens hun gezondheid baat hebben bij het gebruik van cannabis."

Ook Fred Rijkens van de Partij van de Arbeid ondersteunt dit standpunt. "Als we als gemeente dit toestaan zijn we de tweede gemeente in Nederland waar zoiets mag. Het gaat vaak om mensen die ernstige pijnklachten hebben en die nu op zeer hoge kosten worden gejaagd. De praktijk leert dat deze mensen vaak al zelf in hun behoefte voorzien. Dat moet naar onze mening uit de illegale sfeer."

Zowel Bruins als Rijkens verwachten een meerderheid in de raad te krijgen. "Maar uiteindelijk zal de driehoek van Burgemeester, Politie en officier van Justitie akkoord moeten gaan met ons voorstel", stelt Bruins.

Rijkens denkt dat de stem van Burgemeester Nauta daarbij doorslaggeven zal zijn. "Ik denk dat het goed is dat ze is op bezoek gaat in Tilburg."

  1. Nieuwe zakelijk leider Kunstvereniging Diepenheim

    Nieuwe zakelijk leider Kunstvere­ni­ging Diepenheim

    DIEPENHEIM - Amsterdammer Jacko Brinkman wordt vanaf 15 mei voor twee dagen per week de nieuwe zakelijk leider van Kunstvereniging Diepenheim. Hij moet de kunstvereniging verder professionaliseren en financieel stabieler maken. Brinkman krijgt de dagelijkse leiding over de werknemers en vrijwilligers. Daarnaast zal hij zich bezighouden met fondsenverwerving, externe relaties en de pr en marketing van de kunstvereniging. Brinkman werkte tot voor kort meer dan tien jaar bij Heden, kunstuitleen/galerie in Den Haag. De kunstvereniging zat sinds augustus 2015 zonder zakelijk leider, nadat directeur Michiel van der Kaaij aan de kant was gezet wegens gedaalde inkomsten. Zijn taken werden toen overgenomen door het bestuur.

Hengelo e.o.