Volledig scherm
In het buurtschap Achterhoek legt de wagenbouwgroep de laatste hand aan de optocht voor aanstaande zondag. © Emiel Muijderman

Wagenbouwers Markelo maken zich op voor weekend vol feest

MARKELO - Komen jullie al voor het meuten?", vraagt één van de wagenbouwers in de buurtschap Achterhoek als voorzitter Henk Bussink en Ans van Hinte van de optochtcommissie hun entree maken. "Nee, de borrels komen later", reageert de voorzitter.

In de dagen voordat het feest in Markelo losbarst, leggen tal van groepen in de buurten en buurtschappen van het dorp de laatste hand aan de wagens. Daar hoort een inspectie door de brandweer bij én natuurlijk een borrel met de organisatie: meuten.In de buurtschappen Achterhoek en Markelosebroek wordt driftig gewerkt: "Voor ons begint de optocht al in februari", vertelt Ine Veltkamp van Achterhoek. "Dan wordt op een feestavond het thema bekendgemaakt en trekt iedere groep zijn startpositie én persoonlijke subthema."

Beroemd en berucht
Dat thema is dit jaar 'Alderbarstend beroemd en berucht'. De groepen hebben de naam van een beroemdheid uit het heden of verleden gekregen om mee aan de slag gegaan. Voor Gerrit Jimmink van de wagenbouwgroep in Markelosebroek was het eerst wel even zoeken naar wíe Florence Nightingale ook al weer was. "Maar daar zijn we helemaal uitgekomen", vertelt de voorman van de groep bij de wagen die zo goed als gereed is voor zondag. "Na een brainstormsessie met onze groep hebben we tal van ideeën bedacht. De eerste periode bouwen we één keer in de week. Later twee avonden en nu zijn we bijna elke dag aanwezig. Dit zijn de mooiste avonden. Nadien doe je een drankje en is het gezellig. Uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel: een mooie optocht voor het publiek brengen."

Buurten verbroederem
In de buurtschap Achterhoek wordt druk geschilderd, genaaid en worden de letters voor op de Marilyn Monroe-wagen gereed gemaakt. Gaan ze voor een topklassering? "Dat zou heel mooi zijn, maar het mooiste is dat je samen bezig bent", reageert Ine Veltkamp. "Tuurlijk hoop je op een goede plek in de eindstand, maar de teleurstelling is in de feesttent zo vergeten." Voor de Achterhoek is er dit jaar dan ook maar één doel, vertelt Maarten Zwiers: "De laatste twee jaar zijn we door pech op hetzelfde punt gestrand. Als we die straat voorbij zijn, is het feest. Dit is een mooie groep. Je staat versteld van wat je buurtgenoten allemaal kunnen. Jong en oud."

Programma Dorpsfeest Markelo
Het Dorpsfeest Markelo gaat donderdag van start met de biljartfinale om 19.30 uur in Café Wapen van Markelo. Vrijdag is om 16.30 uur de officiële opening in de feesttent met de Trap 'm an Party, waar DaWeekNie speelt. Vanaf 20.00 uur begint de Maarkelsen meutoamd met de PPM Showband.

Zaterdag is om 13.00 uur het traditionele vogelschieten aan de Schoolstraat. 's Middags staat de band Wahnsinn vanaf 15.00 uur op de bühne en in de avond speelt 30 Euro Live in de tent. De zondag begint met het frühschoppen om 10.00 uur, waar de Grösmeiers en 'De nieuwe zondagmorgengroepen' spelen. Vanaf 13.30 uur trekt de grote optocht door de Markelose straten.

Vanaf 19.30 uur zijn de prijsuitreikingen van de kinderoptocht, de vrije wagens en de themawagens in de tent, waarna Markelo het Dorpsfeest knallend afsluit met de Perfect Showband en natuurlijk het volkslied van Markelo.

Hengelo e.o.