Volledig scherm
Verkoeling op de waterbaan tijdens het Houtdorp in Hengevelde. © Bert Kamp

Water zorgt voor verkoeling bij bloedhete houtdorpen in de Hof

HENGEVELDE - Verkoeling, schaduw en liters water. De honderden kinderen die deze week meedoen aan de houtdorpen in de kernen van de Hof van Twente vielen wat het weer betreft met de neus in de boter. Het kwik steeg gisteren boven de 30 graden, waardoor de organisatie van de evenementen voor wat nodige verfrissing zorgde.

"We hebben de hele middag waterspelletjes gespeeld", vertelt Ivo Goselink van het Houtdorp Hengevelde. "De kinderen zijn de eerste dag vol aan de bak gegaan. De tweede dag zijn ze weer net zo fanatiek, dus dan moet je de deelnemers soms wat afremmen en ze even in de schaduw laten zitten voor hun eigen bestwil. Maar al met al is alles prima verlopen zonder incidenten."

Sproeiers in Markelo
In Markelo zijn ze in verband met het Dorpsfeest een dag eerder dan gewoonlijk begonnen met het Houtdorp. Donderdag was de laatste dag vol hutten bouwen. "Vanwege de hitte hebben we luchtkussens met water op het terrein gezet, naast een buikschuifbaan", zegt Leonie Wassink. "Kleine aanpassingen in verband met het weer, zoals sproeiers op het terrein waar de kinderen onder kunnen gaan staan. De afsluiting was de bonte avond."

Feest in Goor
Het Kinderkamp in Goor heeft naast een zonnige editie vooral een feestelijke week. Het is de 25ste keer dat er door de jeugd hutten worden gebouwd, dat moest gevierd worden: "Wie jarig is trakteert. We hebben de hele week al verrassingen voor de 400 deelnemende kinderen", vertelt Mariska Hesselink.

Bossen in
"Voor wat verkoeling zijn we met de brandslang rondgegaan. Een lokale regenbui in Goor, waar we ook onder hebben gevolleybald. De kinderen hebben taart gekregen en als verrassing zijn we donderdag naar de bossen bij Markelo gereden. Daar hebben we een vossenjacht gehouden, waarbij de kinderen en rebus moesten oplossen. In de schaduw, dus lekker koel. Dit goede weer stond gewoon in het draaiboek, speciaal besteld voor de verjaardag van het Kinderkamp."

Volledig scherm
Verkoeling op de waterbaan tijdens het Houtdorp in Hengevelde. © Bert Kamp

Hengelo e.o.