Volledig scherm
© Thinkstock

Waterschap vist 200 dode vissen uit Bolscherbeek bij Hengevelde

HENGEVELDE - Medewerkers van het Waterschap Vechtstromen zijn zondag en maandag de hele dag in de weer geweest om dode vissen uit de Bolscherbeek in de omgeving van Hengevelde tot aan het Twentekanaal te ruimen.

De vissen kwamen aan de oppervlakte drijven omdat er te weinig zuurstof in het water was. In totaal zijn er zo’n 200 vissen uit het water gevist.

„Dat lijkt veel, maar het zal nauwelijk van invloed zijn op de vispopulatie”, zegt Astrid Boudrie, woordvoerder van het waterschap.

Melding
Bij Vechtstromen kwam zondagavond een melding binnen van een voorbijganger die vissen had zien drijven in de Bolscherbeek. Medewerkers hebben daarop het zuurstof gemeten, die inderdaad te laag bleek. Daarop is het ruimen van de vissen begonnen, want de vis in het water laten drijven zal het zuurstofgehalte van het water nog minder goed doen.

Om meer zuurstof in het water te laten stromen heeft het Waterschap de stroming iets beïnvloed door de sluis iets open te zetten. Het zuurstofgehalte is nu weer goed, aldus Boudrie.

Waterprop
Een oorzaak valt lastig aan te wijzen, al lijkt het voor de hand liggen dat het komt door het warme zomerweer van vorige week. „Het komt voor dat doordat het ineens gaat regenen er een soort zuurstofarme ‘waterprop’ ontstaat in het water wanneer het na een warme periode ineens gaat regenen. En sowieso is het water in de zomer warmer en zit er dus minder zuurstof in”, weet Boudrie.

Hengelo e.o.