Volledig scherm

Weelderige achtertuin in Delden open voor bezoekers

DELDEN - Olga van Ekelenburg uit Delden verheugt zich op nieuwsgierigen die meer willen weten over al het groen dat in haar achtertuin groeit.

De tuinierster is, enkele dagen voor Open Tuinen van Groei & Bloei dit weekend, een bezige bij. Het is de drukste periode van het jaar voor mensen met groene vingers.

Fulltime
"Ik ben er momenteel fulltime mee bezig, wel 40 uur in de week", zegt ze. Haar tuin, Olgarden, is 1.900 vierkante meter groot, bijna een half voetbalveld. Maar gevoetbald wordt er niet op het gazon. Deze tuin is met veel liefde aangelegd. Daar moet van genoten worden. De bloemen staan volop in bloei. De tuin bestaat uit diverse borders.

Gebruik je de app? Lees hier verder.

Bos
"Maar ze zijn niet zo strak als Engelse borders. Daar houd ik niet zo van. Het is wat speelser ingericht. De kleine planten staan ook niet per se vooraan. Groot en klein staat hier door elkaar", zegt ze. Helemaal achterin staan enorm hoge eiken. Maar die zijn niet door haarzelf geplant. De bomen staan bij de buren in de tuin. Met de rij eiken lijkt het net of ze aan de rand van het bos woont.

Acer griseum
Vogels fluiten onafgebroken. Het geluid komt uit de bomen. Een witte kwikstaart wipt intussen over het gazon. Midden in de tuin zit nog een roodborstje in een acer griseum, een esdoornsoort. Voor die boom komt het opentuinenweekend te vroeg. "De Acer griseum is vooral in het vroege najaar een prachtige boom. Bij fraai weer in september en oktober verkleuren de bladeren. Die worden dan roodachtig", zegt Van Ekelenburg. Nu zijn de bladeren nog groen. De planten staan allemaal wel in bloei.

Volledig scherm

Hobbykwekerij
Van Ekelenburg is vooral trots op de zogeheten eenjarigen. Dat zijn planten die na een jaar het loodje leggen. Maar in dat ene jaar stralen ze volop. Rood, geel, oranje, blauw: het contrast in het plantenvak met eenjarigen is enorm. Van Ekelenburg weet dat eenjarigen lang niet bij iedereen geliefd zijn.

Eenjarigen
Het is immers gemakkelijker om vaste planten in de tuin te hebben. "Daar heb je niet zoveel werk mee. Die gaan jaren mee. Maar kijk eens hoe mooi die eenjarigen nu bloeien. Dat is toch prachtig? Ik ben daar echt een liefhebber van geworden. Ik kweek ook met eenjarigen en heb een kleine hobbykwekerij opgezet", zegt ze. De tuin heeft ook een prieel. Bovendien is er een zitje en een tafel van hout. "Die zijn gemaakt van een kastanjeboom die hier in de tuin heeft gestaan. De boom was dood."

Brandnetels
Aan de achterkant vormt een sloot de erfafscheiding. De sloot is van de NS, achter de tuin ligt een spoorlijn. Tussen de sloot en het spoor is nog een metershoge wal, die helemaal begroeid is. Het geluid van de passerende trein stoort Van Ekelenburg niet. De brandnetels daarentegen baren haar meer zorgen. "Ik moet oppassen dat de brandnetels niet in mijn tuin komen. Als ik niets aan mijn tuin zou doen, worden de vaste planten snel overwoekerd door onkruid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling", zegt Van Ekelenburg, die donderdagmiddag al bezoekers in haar tuin kon begroeten.

Duitsland
​"Er kwam een groep tuinliefhebbers uit Rheine op bezoek. Vanmiddag komt er nog een groep uit Duitsland. Zaterdag en zondag zal het ook druk worden. Ik doe al jaren mee. Meestal komen er zo'n 150 tot 200 bezoekers. Na zo'n dag ben ik echt bekaf."

Olgarden is een van de 32 tuinen, die tijdens Open Tuinen van Groei & Bloei Hengelo dit weekend geopend is.

Volledig scherm
Volledig scherm
Olga van Ekelenburg in haar tuin 'Olgarden' © Lenneke Lingmont

Hengelo e.o.